Cultures and Religions of Africa WT-SST-KRA
1. Basic concepts and literature.
2. Classical divisions of African Cultures.
3. General characteristics of traditional communities.
4. Bantu and related cultures.
5. Savannah cultures south of the equator.
6. The cultures of the forest zone area and the wet savannah of Equatorial Africa.
7. Cultures of nilotic peoples.
8. Cultures of the peoples of central and eastern Sudan.
9. West African savannah culture.
10. Cultures on the coast of the Gulf of Guinea.
11. Cultures of the Sahara area.
12. Traditional African Religions.
13. An outline of history and characteristics of local Islam.
14. An outline of the history and characteristics of local Christianity.
15. Cultures and religions in confrontation and dialogue.
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Subject level
(in Polish) Punkty ECTS
Learning outcome code/codes
Type of subject
Preliminary Requirements
Course coordinators
Bibliography
Curtin Ph., Feierman S., Thompson L., Vansina J., Historia Afryki. Narody i cywilizacje. Przekład M. Jannasz. Wstęp W. Jagielski. Konsultacja naukowa prof. dr hab. B. Nowak, Wydawnictwo Marabut: Gdańsk 2003.
Hastings A., Kościół i misje w Afryce, przeł. J. Nikolów, Instytut Wydawniczy PAX: Warszawa 1971.
Komorowski Z., Kultury Czarnej Afryki, Zakład Narodowy im. Ossolińskich: Wrocław 1994.
Mbiti J., Afrykańskie religie i filozofia, Przeł. K. Wiercińska, Instytut Wydawniczy PAX: Warszawa 1980.
Piłaszewicz S., Religie Afryki, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego: Warszawa 2000.
Piłaszewicz S., Rzewuski E., Wstęp do afrykanistyki, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego: Warszawa 2004.
Różański J., Inkulturacja Kościoła wśród ludów Środkowego Sudanu, Uniwersytet i, Adama Mickiewicza, Wydział Teologiczny: Poznań 2004.
Szyfelbejn-Sokolewicz Z., Wstęp do etnografii Afryki, Państwowe Wydawnictwo Naukowe: Warszawa 1968.
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: