Philosophy of natural sciences WF-FI-123-WHLEM19
The lecture will first present the history of the transition from natural philosophy to natural sciences, especially physics, chemistry and biology. Next, the main concepts of natural sciences will be presented, and in this context the dispute between realism and anti-realism in the philosophy of science, which is still ongoing and new arguments are constantly being given for each of these positions. The problem of the relationship between philosophy and detailed sciences will also be addressed.
(in Polish) E-Learning
Term 2020/21_Z: (in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy | Term 2019/20_L: (in Polish) E-Learning |
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Subject level
Learning outcome code/codes
Type of subject
Course coordinators
Term 2020/21_Z: | Term 2019/20_L: |
Learning outcomes
FI1_W08: knows and understands the main directions and positions of contemporary philosophy of science
FI1_W11:knows the general relationship between the evolution of philosophical ideas about sciences and changes in culture and society
FI1_U11:cites the main theses of the philosophical statements studied, according to their significance
FI1_K08: is aware of the importance of the European philosophical heritage to the understanding of social and cultural events
ECTS [1 ECTS = 30 (25) hours.]:
- Participation in the lecture: 30 hours.
- Consultation and reading texts: 35 hrs.
- Prepare for the exam: 25 hours.
Total hours: 90 [90/30 (25) = 3]
Number of ECTS: 3
Assessment criteria
Assessment methods: oral exam. Applies the material presented in the lecture enriched reading.
The final grade is the result of an oral examination, during which the student answers three questions concerning the material presented in the lecture, enriched reading. Further detailed assessment criteria will be given to participants during the course.
Bibliography
Readings:
A. Grobler, Prawda i racjonalnosc naukowa, wyd. Inter Esse,Kraków 1993.
S. Judycki, „Czy istnieja rozstrzygajace argumenty filozoficzne?”, Diametros, 2 (2004).
E. Kałuszynska, „Realizm w filozofii nauki”, Analecta Cracoviensia, XXXIII (2001).
H. Poincaré, Nauka i hipoteza, Warszawa 1908.
H. Putnam, „Czym jest realizm?”, Colloquia Communia,1–3 (1991).
R. Rodzen, Czy sukcesy nauki sa cudem?, wyd. Biblos, Tarnów 2005.
W. Sady, Racjonalna rekonstrukcja odkryc naukowych, wyd. UMCS, Lublin 1990.
W. Sady, Spór o racjonalność naukową. Od Poincarégo do Laudana, Wrocław 2000.
T. Sierotowicz, „Realizm w kontekście nauki”, Filozofia Nauki, 1 (1997).
M. Kotowski: Realizm zreformowany: Filozofia Iana Hackinga a spór o status poznawczy wiedzy naukowej. Wrocław: Oficyna Naukowa PFF, 2016.
A.F. Chalmers: Czym jest to co zwiemy nauką?. Wydawnictwo Siedmioróg, 1993.
M. Sikora: Realizm wobec wyzwań antyrealizmu: multidyscyplinarny przegląd stanowisk. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2011.
S. Judycki, „Twardy problem realizmu metafizycznego i współczesny antyrealizm, Roczniki Filozoficzne Tom LVII, numer 1 – 2009.
Carnap R., 2000, Wprowadzenie do filozofii nauki, Warszawa.
Dummett M., 1998, Logiczna podstawa metafizyki, Warszawa.
Feyerabend P.K., 1979, Jak być dobrym empirystą, Warszawa.
Giza P., 1990, Realizm Iana Hackinga a konstruktywny empiryzm B.C. van Fraassena, Lublin.
Goodman N., 1997, Jak tworzymy świat, Warszawa.
Kuhn T. 1968, Struktura rewolucji naukowych, Warszawa.
Nagel E., 1970, Struktura nauki, Warszawa.
Popper K.R., 1992, Wiedza obiektywna, Warszawa.
Putnam H., 1998, Wiele twarzy realizmu i inne eseje, Warszawa.
Quine W.V.O, 1986, Granice wiedzy i inne eseje filozoficzne, Warszawa.
Szubka T., 2001, Antyrealizm semantyczny, Lublin.
Woleński J., 2003, Epistemologia. Tom III – Prawda i realizm, Kraków.
Zeidler P., 1993, Spór o status poznawczy teorii, Poznań.
Cartwright N., 1981, How the Laws of Physics Lie, Oxford.
Devitt M., 1984, Realism and Truth, London.
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: