Bezpieczeństwo środowiskowe WF-OB-BZY
W ramach wykładów omówione zostana następujące zagadnienia:
1. Wprowadzenie do bezpieczeństwa środowiskowego – definicje i podstawowe pojęcia.
2. Globalne i lokalne problemy środowiskowe – zmiany klimatu, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby.
3. Toksykologia środowiskowa – źródła, drogi ekspozycji, skutki zdrowotne.
4. Zanieczyszczenia przemysłowe i ich wpływ na środowisko.
5. Gospodarka odpadami – hierarchia postępowania, recykling, utylizacja.
6. Bezpieczeństwo wodne – ochrona zasobów wodnych, oczyszczanie ścieków.
7. Ochrona atmosfery i zarządzanie jakością powietrza.
8. Bezpieczeństwo żywności.
9. Systemy monitoringu środowiskowego i ocena ryzyka.
10. Zrównoważony rozwój i jego znaczenie dla bezpieczeństwa ekologicznego.
11. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych środowiskowych wartości odniesienia, ich roli i praktycznego zastosowania.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zna podstawowe pojęcia i zasady bezpieczeństwa środowiskowego (T.01-T.11), prawidłowo opisuje główne zagrożenia środowiskowe dotyczące zanieczyszczenia powietrza, wody, gleby i żywności (T.01-T.11), omawia znaczenie podstawowych zjawisk i procesów ekologicznych w kontekście bezpieczeństwa środowiskowego (T.01-T.11), poprawnie ocenia ryzyka zagrożeń dla ludzi i środowiska (T.01-T.11), rozumie złożoność zagrożeń ekologicznych (T.01-T.11).
Student poprawnie nazywa i klasyfikuje zanieczyszczenia środowiska (T.01-T.11), wykazuje potencjalny wpływ zagrożeń na bezpieczeństwo środowiskowe, w tym na zdrowie ludzi (T.01-T.11), potrafi zaproponować działania prewencyjne i naprawcze (T.01-T.11).
Kryteria oceniania
Dopuszcza się 2 nieobecności usprawiedliwione. Ocenę z przedmiotu stanowi ocena z egzaminu pisemnego w sesji. Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych. Maksymalna ilość punktów z egzaminu wynosi 100. Ocena wystawiana jest na podstawie ilości uzyskanych punktów.
91-100 pkt - 5
81-90 pkt - 4,5
71-80 pkt - 4
61-70 pkt - 3,5
51-60 pkt - 3
Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.
Literatura
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016.
2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992.
3. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017.
4. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: