Bezpieczeństwo człowieka i środowiska w kontakcie z produktami życia codziennego WF-OB-BCS
Konwersatorium obejmuje następujące zagadnienia:
1. Wprowadzenie do zagadnień bezpieczeństwa produktów życia codziennego.
2. Toksykologia produktów codziennego użytku – detergenty, kosmetyki, środki czystości.
3. Tworzywa sztuczne w kontakcie z żywnością – BPA, mikroplastik, ftalany.
4. Materiały i opakowania jednorazowe – wpływ na zdrowie i środowisko.
5. Promieniowanie elektromagnetyczne, urządzenia elektroniczne, fale mikrofalowe.
6. Nanomateriały i ich potencjalne zagrożenia.
7. Tekstylia i zagrożenia z nimi związane.
8. Farmaceutyki i środki higieny osobistej.
9. Mikrobiologiczne i chemiczne bezpieczeństwo żywności.
10. Farby, lakiery, chemia budowlana.
11. Azbezst.
12. Środki ochrony roślin, pestycydy, herbicydy.
13. Zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach domowych.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zna podstawowe pojęcia i zasady bezpieczeństwa środowiskowego (T.01-T.13), prawidłowo opisuje główne zagrożenia środowiskowe spowodowane produktami życia codziennego (T.01-T.13), rozumie związki między działalnością człowieka a zagrożeniami ekologicznymi (T.01-T.13), poprawnie ocenia ryzyka zagrożeń dla ludzi i środowiska (T.01-T.13).
Student poprawnie nazywa i klasyfikuje zanieczyszczenia środowiska (T.01-T.13), wykazuje potencjalny wpływ zagrożeń na bezpieczeństwo środowiskowe, w tym na zdrowie ludzi (T.01-T.13), potrafi zaproponować działania prewencyjne i naprawcze (T.01-T.13).
Kryteria oceniania
Dopuszcza się 2 nieobecności usprawiedliwione. Ocenę z przedmiotu stanowi średnia arytmetyczna z ocen uzyskanych za indywidualne prezentacje na zadany temat.
Literatura
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016.
2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992.
3. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017.
4. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: