Biochemia 2 WF-OB-BCH2
1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.
2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.
3. Porównanie metod oznaczania białka.
4. Oznaczanie enzymów mlecznych.
5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.
6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.
7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.
8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.
9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.
W cyklu 2021/22_L:
Zajęcia będą obejmowały: |
W cyklu 2022/23_L:
Zajęcia będą obejmowały: |
W cyklu 2023/24_L:
Zajęcia będą obejmowały: |
W cyklu 2024/25_L:
Zajęcia będą obejmowały: |
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student ma rozszerzone umiejętności w wykonywaniu prostych badań biochemicznych.
Student potrafi samodzielnie wykonać niektóre analizy biochemiczne.
ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:
udział w ćwiczeniach: 30 godz.
przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz.
Suma godzin (średnio): 90 [90/30(25)=3]
Liczba ECTS: 3
Kryteria oceniania
Ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie. Przewiduje się 3 kolokwia na semestr.
Dopuszczalna absencja na 2 ćwiczeniach, ale z koniecznością indywidualnego zaliczenia materiału.
Literatura
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.
2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.
3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011
W cyklu 2021/22_L:
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. |
W cyklu 2022/23_L:
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. |
W cyklu 2023/24_L:
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. |
W cyklu 2024/25_L:
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. |
Uwagi
W cyklu 2021/22_L:
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
W cyklu 2022/23_L:
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
W cyklu 2023/24_L:
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
W cyklu 2024/25_L:
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: