Podstawy żywienia człowieka zdrowego i chorego w rodzinie WSR-NR-D-PZC
Treści programowe:
1. Wpływ cywilizacji na sposób odżywiania się ludzi
2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie
3. Podstawowe składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka
4. Podstawy racjonalnego żywienia
5. Normy żywienia i wyżywienia
6. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
7. Zaburzenia odżywiania
8. Rola rodziny w profilaktyce i wczesnym wykrywaniu zaburzeń odżywiania
9. Żywienie w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych
10. Żywienie w wybranych chorobach cywilizacyjnych
11. Żywienie dzieci zdrowych
12. Żywienie dzieci chorych
13. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności.
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Efekty kształcenia
Wiedza
EK_1 - posiada ogólną znajomość budowy i funkcji organizmu człowieka, zna metody i sposoby oceny stanu zdrowia człowieka oraz objawy i przyczyny wybranych zaburzeń i zmian chorobowych
EK_2 - ma podstawową wiedzę dotyczącą zdrowia fizycznego i jego uwarunkowań indywidualnych i społecznych
EK_3 - zna zasady ochrony i promocji zdrowia wraz ze zdrowym trybem życia
Umiejętności
EK_4 - posiada umiejętność rozpoznawania problemów ze stanem zdrowia członków rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i przyczyn choroby.
Kompetencje społeczne
EK_5 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego celem pomocy drugiemu
Opis ECTS
Godziny kontaktowe wykładu - 30 godzin
Przygotowanie się do zajęć, zaznajomić z lekturami - 20 godzin
Przygotowanie referatu, eseju, prezentacji - 20 godzin
Przygotowanie się do zaliczenia - 5 godzin
Sumaryczna liczba punktów ECTS 75 godz./25 = 3
Kryteria oceniania
Wiedza
student posiada ogólną znajomość budowy i funkcji organizmu człowieka, zna metody i sposoby oceny stanu zdrowia człowieka oraz objawy i przyczyny wybranych zaburzeń i zmian chorobowych, ma podstawową wiedzę dotyczącą zdrowia fizycznego i jego uwarunkowań indywidualnych i społecznych, zna zasady ochrony i promocji zdrowia wraz ze zdrowym trybem życia
Umiejętności
student posiada umiejętność rozpoznawania problemów ze stanem zdrowia członków rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i przyczyn choroby.
Kompetencje społeczne
student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego celem pomocy drugiemu
Metody:
Efekty wiedzy
metoda dydaktyczna – wykład informacyjny, prezentacja multimedialna, indywidualna lektura literatury przedmiotu
weryfikacja: test, aktywne uczestnictwo w zajęciach
Efekty umiejętności
metody dydaktyczne – wykład konwersatoryjny, dyskusja
weryfikacja - test, obserwacja aktywności studentów
Efekty kompetencji społecznych
metody dydaktyczne – dyskusja, analiza przypadków
weryfikacja – obserwacja pracy i aktywności studentów podczas zajęć, bieżąca informacja zwrotna
Literatura
H. Gertig i J. Przysławski, Bomatologia. Zarys nauki o żywieniu i żywności, Warszawa 2006; H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka , Warszawa 2004; Normy żywienie człowieka, red. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Warszawa 2008; Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie, red. M. Krawczyński, Karków 2008; M. Wąsik, Anoreksja, bulimia... Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania u nastolatków, Kraków 2009; K. Middleton, Zaburzenia odżywiania, Kraków 2009.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: