Kuchnia biblijna i śródziemnomorska WT-CTR-KB
Przedmiot ma na celu zapoznanie studenta z praktykami kulinarnymi starożytnych Żydów na podstawie lektury Pisma Świętego, badań archeologicznych oraz tradycji żydowskiej.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zna praktyki kulinarne starożytnych Żydów. Potrafi odwołać się do Pisma Świętego w w/w temacie, badań archeologicznych oraz tradycji żydowskiej.
Kryteria oceniania
Zaliczenie odbywa się na podstawie obecności studenta na zajęciach (można opuścić jedne zajęcia w semestrze bez usprawiedliwienia). Ponadto każdy ze studentów przygotowuje przynajmniej 2 potrawy w oparciu o produkty i przepisy omówione na zajęciach. Student potrafi omówić przygotowaną przez siebie potrawę odwołując się do Pisma Świętego, badań archeologicznych i tradycji żydowskiej.
Literatura
A. Chouraqui, Życie codzienne ludzi Biblii, tłum. L. Kossobudzki, Warszawa 1995.
N. Galmiche, R. Husson, Ph. Galmiche, Kuchnia biblijna, Kraków 2021.
D.E. Neel, J.A. Pugh, Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku, tłum. M. Król, Kraków 2014.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: