Prawo ochrony konkurencji WP-PRZ-POKon
1. Pojęcie i systematyka prawa konkurencji. Polskie i unijne prawo konkurencji, cele i funkcje prawa konkurencji, pojęcie i modele konkurencji. Prawo konkurencji a regulacja sektorowa.
2. Porozumienia ograniczające konkurencję. Zakaz, formy porozumień, rodzaje porozumień, wyłączenia zakazu.
3. Zakaz nadużywania pozycji dominującej. Pojęcie pozycji dominującej, praktyki stanowiące nadużycie pozycji dominującej. Doktryna essential facilities.
4. Kontrola koncentracji.
5. Pomoc publiczna. Pojęcie – zasoby państwowe, korzyść, przedsiębiorstwo, selektywność, wpływ na konkurencję na rynku wewnętrznym UE i wymianę handlową pomiędzy państwami członkowskimi UE, zakaz udzielania, wyłączenia zakazu udzielania pomocy publicznej, ogólne rozporządzenie w sprawie wyłączeń blokowych, procedura notyfikacji pomocy KE.
E-Learning
W cyklu 2022/23_L: E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy | W cyklu 2020/21_L: E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy | W cyklu 2024/25_L: E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy | W cyklu 2021/22_L: E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy | W cyklu 2023/24_L: E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy | W cyklu 2019/20_L: E-Learning |
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/23_L: | W cyklu 2020/21_L: | W cyklu 2024/25_L: | W cyklu 2021/22_L: | W cyklu 2023/24_L: | W cyklu 2019/20_L: |
Efekty kształcenia
EK1: Ma wiedzę na temat pojęć z zakresu ochrony konkurencji i konsumentów w Polsce i w ramach prawa Unii Europejskiej i potrafi je interpretować
EK2: Potrafi wymienić cele i funkcje prawa ochrony konkurencji oraz rozumie rolę państwa w gospodarce i w wymiarze ponadnarodowym
EK3: Zna instrumenty ochrony konkurencji i potrafi je zastosować do określonych stanów faktycznych
EK4: Zna organy ochrony konkurencji i potrafi wyjaśnić ich kompetencje oraz relacje do innych organów władzy publicznej
EK5: Ma świadomość znaczenia reguł ochrony konkurencji dla prowadzenia działalności gospodarczej z punktu widzenia przedsiębiorców i innych uczestników rynku
Opis ECTS:
Udział w wykładzie: 8 h
Przygotowanie do egzaminu: 45 h
Suma godzin: 53 h
Liczba ECTS - 2
Kryteria oceniania
Wynik egzaminu końcowego (test) - 100%
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy.
Literatura
Podstawowa:
ustawa z 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów
Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej
Dodatkowa:
1) polecane podczas zajęć dodatkowe akty normatywne, artykuły naukowe i orzeczenia dostępne w systemie LEX lub Legalis albo przesłane studentom przez USOS
2) Prawo konkurencji. System Prawa Prywatnego, tom 15, red. M. Kępiński, wyd. C.H. Beck, Warszawa 2014;
3) A. Maziarz, Reguły konkurencji Unii Europejskiej, C.H. Beck, Warszawa 2019
4) Prawo konkurencji. System Prawa Unii Europejskiej. Tom 9, C.H. Beck, Warszawa 2024
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: