Przedsiębiorczość w kulturze WH-KUZ-I-3-PrzedKul
Celem zajęć jest przybliżenie zagadnień, dotyczących występowania elementów przedsiębiorczości w procesie zarządzania podmiotami kultury.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
W cyklu 2023/24_Z: ECTS 4
Ocenianie ustawiczne aktywności podczas zajęć: 2 p-ty.
Weryfikacja pracy zaliczeniowej: 2 p-ty. | W cyklu 2022/23_Z: 15 h - udział w konwersatorium (obecność i aktywność)
20 h - przygotowanie tekstu lub prezentacji
35 h - samodzielna analiza materiałów źródłowych
25 h - samodzielne przygotowywanie się do zajeć
5h - konsultacje
4 ECTS |
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24_Z: | W cyklu 2022/23_Z: |
Efekty kształcenia
1) Student zna zasady upowszechniania kultury, metody animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz prawne funkcjonowania instytucji kultury, z uwzględnieniem aspektów przedsiębiorczości.
2) Student zna dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne (w tym obejmującej zagadnienia z obszaru przedsiębiorczości) i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy.
3) Student potrafi planować i organizować indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także działać zespołowo, przyjmując różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie; umięjętność ta obejmuje również wykorzystanie technik właściwych przedsiębiorczości w zarządzaniu.
4) Student jest gotów do wypełniania swoich zobowiązań społecznych poprzez działanie zawierające elementy przedsiębiorczości, z nastawieniem na rozwój i
upowszechnianie kultury, wykazując troskę o szeroko rozumiany interes publiczny.
Kryteria oceniania
Ocena BDB – student identyfikuje i charakteryzuje metody badawcze, wyciąga wnioski, dotyczące przedsiębiorczości w kulturze, porządkuje zdobytą wiedzę teoretyczną opisując procesy związane z problematyką przedsiębiorczości w kulturze; student prezentuje własne poglądy na temat przedsiębiorczości; podejmując próby zastosowania poznanych metod badawczych, zachowuje obiektywizm w formułowaniu wniosków.
Ocena DB – student identyfikuje i charakteryzuje metody badawcze, porządkuje zdobytą wiedzę teoretyczną opisując procesy związane z problematyką przedsiębiorczości w kulturze; student prezentuje własne poglądy na temat przedsiębiorczości; podejmując próby zastosowania poznanych metod badawczych, nie zachowuje obiektywizmu w formułowaniu wniosków.
Ocena DST – student identyfikuje metody badawcze i podejmuje próby wnioskowania.
Przygotowanie prezentacji lub pracy pisemnej, zawierających tekst o objętości min. 10 tys. znaków ze spacjami.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: