Kultura języka WH-KU-I-1-KultJez
− Podstawowe pojęcia (język, uzus, norma, dwupoziomowość normy, innowacja językowa, błąd językowy), kryteria oceny innowacji językowych, tendencje rozwojowe współczesnej polszczyzny;
− Wybrane problemy poprawności ortograficznej;
− Wybrane problemy poprawności interpunkcyjnej;
− Wybrane problemy poprawności fleksyjnej, cz. I (odmiana imion i nazwisk – szczególnie obcych);
− Wybrane problemy poprawności fleksyjnej, cz. II (odmiana wyrazów pospolitych: rzeczowników, czasowników, przymiotników, zaimków);
− Fleksja i składnia liczebników;
− Wybrane problemy poprawności składniowej (związek zgody, związek rządu, szyk, imiesłowowy równoważnik zdania);
− Norma leksykalna, zróżnicowanie leksykalne polszczyzny;
− Dobór paradygmatyczny i syntagmatyczny wyrazów;
− Poprawność frazeologiczna.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24_Z: | W cyklu 2019/20_Z: | W cyklu 2021/22_Z: | W cyklu 2020/21_Z: | W cyklu 2022/23_Z: | W cyklu 2019/20_L: |
Efekty kształcenia
Po ukończeniu kursu student
– wymienia terminy z zakresu kultury języka;
− charakteryzuje kompleksową naturę języka jako narzędzia komunikacji i interpretacji rzeczywistości;
− potrafi korzystać z różnorodnych słowników w celu samodzielnego dokształcania się oraz znalezienia rozwiązania problemu natury językowej;
− umie skutecznie i poprawnie komunikować się w języku polskim;
− troszczy się o podnoszenie kompetencji językowej oraz pogłębianie wiedzy z zakresu kultury języka przez całe życie.
Kryteria oceniania
Metoda oceny: końcowa ocena zostanie wystawiona na podstawie kolokwium zaliczeniowego (nauka stacjonarna) lub samodzielnie przygotowanej przez studenta prezentacji przedstawionej podczas zajęć pod koniec semestru (nauka zdalna), z uwzględnieniem aktywności studenta na spotkaniach (ocena z pracy pisemnej - 80%, aktywność - 20%)
Na ocenę dostateczną (3) student:
– wymienia podstawowe terminy z zakresu kultury języka;
− na podstawowym poziomie charakteryzuje naturę języka jako narzędzia komunikacji i interpretacji rzeczywistości;
− potrafi korzystać z podstawowych słowników w celu samodzielnego dokształcania się oraz znajdowania rozwiązania problemu natury językowej;
− umie na podstawowym poziomie skutecznie i poprawnie komunikować się w języku polskim;
− na podstawowym poziomie troszczy się o podnoszenie kompetencji językowej oraz pogłębianie wiedzy z zakresu kultury języka przez całe życie.
Na ocenę dobrą (4) student:
– wymienia większość terminów z zakresu kultury języka;
− dobrze charakteryzuje kompleksową naturę języka jako narzędzia komunikacji i interpretacji rzeczywistości;
− potrafi korzystać z większości dostępnych słowników w celu samodzielnego dokształcania się oraz znajdowania rozwiązania problemu natury językowej;
− w dużym stopniu troszczy się o podnoszenie kompetencji językowej oraz pogłębianie wiedzy z zakresu kultury języka przez całe życie.
Na ocenę bardzo dobrą (5) student:
– wymienia wszystkie terminy z zakresu kultury języka;
− szczegółowo charakteryzuje kompleksową naturę języka jako narzędzia komunikacji i interpretacji rzeczywistości;
− potrafi swobodnie korzystać z różnorodnych słowników w celu samodzielnego dokształcania się oraz znajdowania rozwiązania problemu natury językowej;
− w bardzo dużym stopniu troszczy się o podnoszenie kompetencji językowej oraz pogłębianie wiedzy z zakresu kultury języka przez całe życie.
Uwagi
W cyklu 2021/22_Z:
Wiedza z zakresu poprawności językowej wyniesiona ze szkoły średniej. |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: