Podstawy toksykologii WF-OB-PTK
- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2021/22_Z)
- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2022/23_Z)
- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2023/24_Z)
- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2024/25_Z)
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia:
1. Definicje wykorzystywane w toksykologii wraz z rysem historycznym rozwoju nauk toksykologicznych
2. Co to są trucizny i ich klasyfikacja?
3. Czynniki wpływające na toksyczność ksenobiotyków.
4. Klasyfikacja związków toksycznych (ksenobiotyków.
5. Drogi działania ksenobiotyków.
6. Zagadnienia związane z biotransformacją związków toksycznych.
7. Interakcje ksenobiotyków.
8. Mechanizmy działania poszczególnych grup ksenobiotyków.
9. Omówienie zasad toksykometri.
10. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia kliniczna.
11. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiskowa.
12. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia żywności.
13. Co to jest bezpieczeństwo chemiczne?
14. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia sądowa.
15. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych toksykologicznych wartości odniesienia, ich rola i praktyczne zastosowania.
W cyklu 2021/22_Z:
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: |
W cyklu 2022/23_Z:
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: |
W cyklu 2023/24_Z:
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: |
W cyklu 2024/25_Z:
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student ma rozszerzoną wiedzę na temat problematyki związanej z toksykologią ksenobiotyków.
Student potrafi samodzielnie określić zagrożenia wynikające z kontaktu człowieka z związkami trującymi i szkodliwymi dla zdrowia człowieka.
Student rozumie potrzebę samokształcenia w zakresie skutków zdrowotnych dla człowieka wynikających z kontaktu z substancjami szkodliwymi i trującymi.
Student posiada wiedzę, która pozwoli rozróżnić ogólne grupy czynników szkodliwych, które bezpośrednio lub pośrednio mogą wpływać na zdrowie człowieka.
Student oręduje się w działach nauki, które zajmują się zagadnieniami toksykologicznymi i potrafi je połączyć ze sobą i wyodrębnić te, które pływają na zdrowie człowieka.
ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:
udział w wykładzie: 30 godz.
przygotowanie do egzaminu: 30-90 godz.
Suma godzin (średnio): 120 [120/30(25)=4]
Liczba ECTS: 4
Kryteria oceniania
Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych.
Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena.
Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.
Dopuszczalne są dwie nieobecności w semestrze.
Literatura
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016.
2. Podstawy toksykologii. Kompendium dla studentów szkół wyższych - J.K. Piotrowski, PWN, Warszawa 2017.
3. Podstawy toksykologii - C.D. Klassem, J.B. Watkins III, pod redakcją A. Sapota, B., Zielińska-Psuja, Medpharm, Warszawa 2014.
4. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992.
5. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 2005.
6. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017.
7. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020
8. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013.
9. Akty prawne - Internetowy System Aktów Prawnych: www. isap.sejm.gov.
Uwagi
W cyklu 2021/22_Z:
Brak |
W cyklu 2022/23_Z:
Brak |
W cyklu 2023/24_Z:
Brak |
W cyklu 2024/25_Z:
Brak |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: