Metodyka oznaczania chemicznych zanieczyszczeń żywności WF-OB-METH
- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3affb0fbcbed1f48cbbf022a81f138c2cb%40thread.tacv2/conversations?groupId=f008660e-3144-4729-b963-62d675b78f9a&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
- https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2021/22_L)
- https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2022/23_L)
- https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2023/24_L)
- https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2024/25_L)
Omówione zostaną:
1. Ogóle zasady badania żywności oraz kryteria dla metod analitycznych wykorzystywanych w badaniach żywności.
2. Walidacja metod analitycznych i system kontroli jakości pracy laboratorium.
3. Technika chromatografii gazowej oraz omówienie różnych metod detekcji.
4. Technika chromatografii cieczowej wraz z różnymi sposobami detekcji.
5. Metody wykorzystywane w badaniu zawartości metali w żywności.
6. Omówienie innych sposobów kontroli żywności.
7. Badania sensoryczne żywności, omówienie zasad i sposobu przeprowadzania.
W cyklu 2021/22_L:
Zaprezentowane techniki: |
W cyklu 2022/23_L:
Zaprezentowane techniki: |
W cyklu 2023/24_L:
Zaprezentowane techniki: |
W cyklu 2024/25_L:
Zaprezentowane techniki: |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student ma rozszerzoną wiedzę i podstawowe umiejętności posługiwania się wybranymi technikami pomiarowymi wykorzystywaną w analizie zanieczyszczeń żywności.
Student potrafi wytypować właściwą technikę pomiarową do badania wybranej grupy zanieczyszczań żywności.
Student potrafi określić kryteria dla metod analitycznych wykorzystywanych w badaniu zanieczyszczeń żywności.
Student rozumie dlaczego konieczna jest kontrola bezpieczeństwa żywności i posiada wiedzę kto ją sprawuje w Polsce.
Student rozumie, że jeśli to zagadnienie będzie przedmiotem przyszłych zainteresowań konieczne jest dalsze poszerzanie wiedzy i umiejętności w tym obszarze.
ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:
udział w ćwiczeniach: 30 godz.
przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz.
Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2]
Liczba ECTS: 2
Kryteria oceniania
Aktywność na zajęciach i przygotowanie sprawozdania z wskazanego ćwiczenia.
Krótkie ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie z tematyki ćwiczenia.
Dopuszcza się 2-ch absencji na ćwiczeniach z koniecznością zaliczenia tematyki indywidualnie.
Literatura
1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005.
2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009.
3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002.
4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001.
5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004.
Uwagi
W cyklu 2021/22_L:
Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium. |
W cyklu 2022/23_L:
Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium. |
W cyklu 2023/24_L:
Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium. |
W cyklu 2024/25_L:
Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium. |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: