ML: Philosophy on pleasure WF-FI-123-WMAN-PT22
The aim of the course is to familiarize the student with the philosophical issue of pleasure both in the historical and systematic course. The lecture will include an overview of historical positions on the nature of pleasure, its functions in the psychological and moral life of a human being. The histotic part of the lecture will concern, first of all, the ancient period, Plato in particular, as well as Aristotle and Epicurus. Additionally, the lecture will present an overview of the positions discussed today, especially within Anglo-Saxon analytical philosophy and cognitive science. Among the systematic issues, the following problems will be discussed: intentionality, motivation, pleasure as emotions, pleasure as beliefs and others. In addition, the lecture will also present the issue of pleasure in the social and cultural context.
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zna i rozumie zależności między filozofią i naukami na poziomie umożliwiającym interdyscyplinarną i multidyscyplinarną pracę ze specjalistami z innych dziedzin nauki. Student zna i rozumie w stopniu rozszerzonym główne kierunki podstawowych subdyscyplin filozoficznych oraz zależności zachodzące między tymi kierunkami. Potrafi wykrywać złożone zależności między kształtowaniem się idei filozoficznych a procesami społecznymi i kulturalnymi oraz określać relacje między tymi zależnościami. Potrafi precyzyjnie formułować w mowie i na piśmie złożone problemy filozoficzne, stawiać tezy i krytycznie je komentować. Student potrafi przygotowywać opracowania monograficzne na podstawie samodzielnie dobranej literatury, stosując oryginalne podejścia i uwzględniając nowe osiągnięcia w zakresie filozofii. Student jest gotów do uwzględniania donioslego znaczenia refleksji humanistycznej dla formowania się więzi społecznych.
Kryteria oceniania
Written exam in the form of a single-choice test.
50% + 1 - 60 = 3
60-67% - 3 +
68-80% - 4
81-90% - 4 +
91- 100% - 5
Literatura
1. W. B. Zieliński, Przyjemność jako źródło wspólnoty
2. A. Lowen, Przyjemność : kreatywne podejście do życia
3. P. Bloom, Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy?
4. Przyjemność „instant” w formatach rozrywkowych z perspektywy procesów poznawczych i emocjonalnych, red. Urszula Woźniak.
5. Homo, qui sentit : ból i przyjemność w średniowiecznej kulturze Wschodu i Zachodu / pod red. Jacka Banaszkiewicza i Kazimierza Ilskiego
6. Przyjemność w kulturze epoki rozumu / pod red. Teresy Kostkiewiczowej.
7. K. Kekes, Enjoyment : the moral significance of styles of life
9. Archibald D. Hart, Thrilled to death : how the endless pursuit of pleasure is leaving us numb
10. B. Levin, Enthusiasms
11. O rozkoszach wszelakich... : od przyjemności do ekstazy w kontekstach kultury / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk, Magdaleny Sztandary ; Uniwersytet Opolski.
12. Platon, Fileb
13. P. Martin, Seks, narkotyki i czekolada,
14. K. de Lazari-Radek, Godny pożądania stan świadomości : o przyjemności jako wartości ostatecznej
15. M. Smolak, Peri hēdonēs czyli O przyjemności w Etyce nikomachejskiej (VII 11-14) Arystotelesa : studium egzegetyczne
16. A. Pacewicz, Hedone: koncepcja przyjemności w filozofii Platona
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: