Biotechnologia WB-BI-36-09
Przedmiot prowadzony jest jako wykład (30 godz.) oraz zajęcia laboratoryjne ( 30 godz.) Wykład obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu biotechnologii , zaczynając od klasycznych zastosowań biotechnologii, biotechnologii komórek roślinnych w tym podstaw roślinnych kultur in vitro, biotransformacji, produkcji rekombinowanych białek, hodowli komórek zwierząt, klonowania zwierząt, zastosowań biotechnologii w ochronie środowiska, odbioru społecznego biotechnologii. Pokazane zostanie jak można ingerować w genom rośliny jak i wykorzystywać w pełni jej potencjał morfogenetyczny. zaprezentowane zostaną metody zapewniające czyste technologie w utylizacji odpadów i rozwiązania technologiczne pozwalające na ochronę i zachowanie środowiska przyrodniczego.
Zajęcia praktyczne - ćwiczenia, obejmują szkolenie studentów z technik klasycznej biotechnologii w tym fermentacji mlekowej, w podstawowej metodyce pracy z mikroorganizmami w tym kinetyką procesów mikrobiologicznych w biotechnologii, pracy z rekombinowanym DNA, zakładania i prowadzenia różnego rodzaju kultur in vitro tkanek roślinnych i zwierzęcych. Studenci uczą się pracy w warunkach sterylnych oraz licznych zastosowań hodowli tkanek i narządów w warunkach sterylnych - przygotowania pożywek i podłoża agarowego do hodowli roślin. Opanowują różne metody sterylizacji materiału roślinnego, fragmentów wegetatywnych a także nasion. Określają potencjał morfogenetyczny tych organów, dokonują mikrorozmnażania roślin z różnych tkanek wegetatywnych, określają wpływ hormonów na te procesy. Studenci poznają również jak metody biotechnologiczne mogą być stosowane w ochronie środowiska, w tym w oczyszczaniu ścieków i uzdatnianiu wody w otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego.
W cyklu 2021/22_L:
Przedmiot prowadzony jest jako wykład (30 godz.) oraz zajęcia praktyczne ( 30 godz.) Wykład obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu biotechnologii komórek roślinnych w tym roślinnych kultur in vitro, biotransformacji, produkcji rekombinowanych białek, hodowli komórek zwierząt, klonowania zwierząt, zastosowań biotechnologii w ochronie środowiska, odbioru społecznego biotechnologii. Wykład obejmuje wszystkie podstawowe wiadomości z zakresu białej, czerwonej i zielonej biotechnologii, w tym z zakresu rekombinowanego DNA, klonowania, wytwarzania żywności i leków z zastosowaniem technik biotechnologicznych, technik stosowanych w kulturach in vitro roślin i zwierząt. Pokazane zostanie jak można ingerować w genom rośliny jak i wykorzystywać w pełni jej potencjał morfogenetyczny. zaprezentowane zostaną metody zapewniające czyste technologie w utylizacji odpadów i rozwiązania technologiczne pozwalające na ochronę i zachowanie środowiska przyrodniczego. |
W cyklu 2022/23_L:
Przedmiot prowadzony jest jako wykład (30 godz.) oraz zajęcia praktyczne ( 30 godz.) Wykład obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu biotechnologii komórek roślinnych w tym roślinnych kultur in vitro, biotransformacji, produkcji rekombinowanych białek, hodowli komórek zwierząt, klonowania zwierząt, zastosowań biotechnologii w ochronie środowiska, odbioru społecznego biotechnologii. Wykład obejmuje wszystkie podstawowe wiadomości z zakresu białej, czerwonej i zielonej biotechnologii, w tym z zakresu rekombinowanego DNA, klonowania, wytwarzania żywności i leków z zastosowaniem technik biotechnologicznych, technik stosowanych w kulturach in vitro roślin i zwierząt. Pokazane zostanie jak można ingerować w genom rośliny jak i wykorzystywać w pełni jej potencjał morfogenetyczny. zaprezentowane zostaną metody zapewniające czyste technologie w utylizacji odpadów i rozwiązania technologiczne pozwalające na ochronę i zachowanie środowiska przyrodniczego. |
W cyklu 2023/24_L:
Przedmiot prowadzony jest jako wykład (30 godz.) oraz zajęcia praktyczne ( 30 godz.) Wykład obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu biotechnologii komórek roślinnych w tym roślinnych kultur in vitro, biotransformacji, produkcji rekombinowanych białek, hodowli komórek zwierząt, klonowania zwierząt, zastosowań biotechnologii w ochronie środowiska, odbioru społecznego biotechnologii. Wykład obejmuje wszystkie podstawowe wiadomości z zakresu białej, czerwonej i zielonej biotechnologii, w tym z zakresu rekombinowanego DNA, klonowania, wytwarzania żywności i leków z zastosowaniem technik biotechnologicznych, technik stosowanych w kulturach in vitro roślin i zwierząt. Pokazane zostanie jak można ingerować w genom rośliny jak i wykorzystywać w pełni jej potencjał morfogenetyczny. zaprezentowane zostaną metody zapewniające czyste technologie w utylizacji odpadów i rozwiązania technologiczne pozwalające na ochronę i zachowanie środowiska przyrodniczego. |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
W cyklu 2021/22_L: Aktywność studenta, nakład pracy studenta w godzinach:
Udział w wykładzie: 30
Udział w ćwiczeniach: 30
Sprawozdania z zajęć: 10
Konsultacje: 5
Przygotowanie do egzaminu: 5
SUMA GODZIN: 80
LICZBA ECTS 80 godz./30 godz. ≈ 2,5 | W cyklu 2023/24_L:
ETCS -wykłady:
30h – bezpośredni udział w wykładzie
20h – przygotowanie do egzaminu
10h – konsultacje
Razem: 60h [60/30=2 ECTS]
Ćwiczenia:
30 h – bezpośredni udział w ćwiczeniach
10h – przygotowanie do wejściówek i zaliczenie
15h – przygotowanie do kolokwium
5h – konsultacje
Razem: 60h [60/30=2 ECTS] |
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
1. WIEDZA:
BI1_W01: słuchacz w zaawansowanym stopniu zna i rozumie – wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w biologii, rozumie podstawowe zjawiska biochemiczne, komórkowe i molekularne podstawy funkcjonowania organizmów, w tym podstawowe zjawiska i procesy biologiczne istotne z punktu widzenia biotechnologii, zna podstawy projektowania i wykonywania modyfikacji genetycznych na materiale biologicznym.
BI1_W03 zna i rozumie w zaawansowanym stopniu w zakresie najważniejszych problemów z zakresu różnych działów biotechnologii oraz z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędnych dla zrozumienia podstawowych zjawisk i procesów przyrodniczych oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
BI1_W04 słuchacz ma wiedzę w zaawansowanym stopniu w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii biotechnologicznej oraz ma znajomość rozwoju biotechnologii i stosowanych w niej metod badawczych
BI1_W05 w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w biotechnologii oraz w zakresie informatyki i statystyki na poziomie umożliwiającym wykorzystanie jej do analizy zjawisk przyrodniczych
BI1_W06 rozumie związki między osiągnięciami biotechnologii a możliwościami ich wykorzystania w życiu społeczno-gospodarczym z uwzględnieniem zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej
2. UMIEJĘTNOŚCI:
BI1_U02 słuchacz umie właściwie dobrać źródła i informacje z nich pochodzące, rozumie literaturę z zakresu biotechnologii w języku polskim; czyta ze zrozumieniem teksty naukowe w języku angielskim
BI1_U06 słuchacz potrafi komunikować się z otoczeniem z użyciem specjalistycznej terminologii, wykorzystuje język naukowy w dyskusjach na tematy biotechnologiczne
BI1_U07 posiada umiejętność wystąpień ustnych dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu biotechnologii
BI1_U10 potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie.
3. KOMPETENCJE SPOŁECZNE:
BI1_K01 jest zdolny do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu biotechnologii
BI1_K06 jest zdolny do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu
OPIS ECTS:
Aktywność studenta, nakład pracy studenta w godzinach:
Udział w wykładzie: 30
Udział w ćwiczeniach: 30
Sprawozdania z zajęć: 10
Obserwacje doświadczeń -10
Przygotowanie do kolokwium 10 h
Konsultacje: 10
Przygotowanie do egzaminu: 20
SUMA GODZIN: 120
LICZBA ECTS 120 h/30=4 ECTS
Kryteria oceniania
Metody oceny:
Praca studenta w ramach nauczania przedmiotu Biotechnologia jest weryfikowana poprzez:
a) udział w wykładach i dyskusjach podczas wykładów w których słuchacze w sposób indywidualny lub grupowy odpowiadają na pytania dotyczące omawianych zagadnień.
b) test semestralny z zakresu zagadnień omawianych podczas ćwiczeń (warunek zaliczenia: osiągnięcie minimum 51% punktów)
c) przygotowanie do ćwiczeń i dyskusja podczas ćwiczeń - prezentacja swoich wyników i dyskusja uzyskanych wyników w 3 -4 osobowych grupach.
d) końcowy test egzaminacyjny z wykładu.
W ocenie końcowej pod uwagę brana jest także aktywność studentów na zajęciach - możliwe jest podniesienie oceny o 1/2 punktu.
Literatura
Literatura obowiazkowa:
1.C. Ratledge, B. Kristiansen: „Podstawy biotechnologii”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011
2. Marek Adamczak, Włodzimierz Bednarski, Jan Fiedurek „Podstawy biotechnologii przemysłowej” Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020
3. Malepszy S. (red.) 2009 wyd.II Biotechnologia roślin. PWN SA W-wa.
4. Zenkteler M. (red.) 1984. Hodowla komórek i tkanek roślinnych
PWN W-wa
Literatura uzupełniajaca:
1. Woźny A., Przybył K. (red.) Komórki roślinne w warunkach stresu.
t.II Komorki in vitro. Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2004
2. Davey MR, Anthony P. 2010 Plant Cell Culture. John Willey & Sons inc.
3. J. Kopcewicz, St. Lewak (red.) Fizjologia Roślin. Wydawnictwo naukowe PWN, W-Wa 2012
W cyklu 2021/22_L:
Literatura obowiązkowa: Literatura uzupełniajaca: |
W cyklu 2022/23_L:
Literatura obowiązkowa: Literatura uzupełniajaca: |
W cyklu 2023/24_L:
Literatura obowiązkowa: Literatura uzupełniajaca: |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: