Język angielski WT-SOP-JA2
Treści merytoryczne:
I.Gramatyka - Grammar:
1.Podstawowe czasy angielskie – powtórzenie - Basic English Tenses - Revision.
2.Zastosowanie rodzajników – powtórzenie - Use of Articles – Revision.
3.Stopniowanie przymiotników i przysłówków -Comparison Adjectives and Adverbs.
4.The Present Perfect Continuous Tense.
5.The Future Perfect Tense.
6.The Past Perfect Tense.
7.The Future in the Past Tense.
I.Zasób tematyczno leksykalny – Vocabulary:
1.Przedstawianie się i komunikacja werbalna – Presentations and Communication.
2.Języki obce – Speaking foreign languages.
3.Rodzina – Family.
4.Przyjaźń – Friendship.
5.Podróże - Travelling.
6.Rozrywka i kultura – Entertainment and Culture.
Metody oceny:
Podczas każdego semestru student uzyskuje oceny z następujących form pracy:
1.Prezentacja ustna – dwie oceny.
2.Krótkie wypracowania pisemne – dwie oceny.
Ocenie podlega także aktywność studenta podczas zajęć, ze szczególnym uwzględnieniem umiejętności komunikacji językowej.
Pod koniec każdego semestru przeprowadzane są ponadto kolokwia pisemne, których zakres odpowiada zrealizowanemu w danym semestrze materiałowi gramatyczno – leksykalnemu.
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Punkty ECTS
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/23_L: | W cyklu 2020/21_L: | W cyklu 2023/24_Z: | W cyklu 2019/20_Z: | W cyklu 2021/22_Z: | W cyklu 2020/21_Z: | W cyklu 2022/23_Z: | W cyklu 2021/22_L: | W cyklu 2024/25_Z: | W cyklu 2023/24_L: | W cyklu 2019/20_L: |
Efekty kształcenia
Po zakończeniu kursu studenci powinni:
- nazywać przedmioty codziennego użytku;
- opisać wygląd osoby;
- poinformować o osobach z najbliżeszgo otoczenia i zapytać o nie;
- użyć właściwych zwrotów grzecznościowych podczas poznawania nowych osób;
- dyskutowac na temat języków obcych i ojczystego języka;
- opisać potrawę;
- określić ilość spożywanego jedzenia;
- zamówić posiłek w restauracji;
- wymienić składniki potraw;
- opisać obraz;
- wymienić cechy przedmiotu;
- zdefiniować swoje preferencje muzyczne;
- udzieć zgodę lub jej odmówić;
- przedstawić najważniejsze wartości życiowe;
- wymienić swoje plany życiowe i nadzieje;
- przedstawić powody i sposoby oszczędzania energii;
Kryteria oceniania
Metody i kryteria oceniania:
1) ocena czastkowa/ formujaca
2) ocena podsumowujaca/ koncowa
a)zaliczenie:
-na ocene 2 0%-59%
ogólnej sumy punktów uzyskanych w ciagu semestru
-na ocene 3 60%-67% ogólnej sumy punktów uzyskanych w ciagu semestru
-na ocene 3,5 68%-75% ogólnej sumy punktów uzyskanych w ciagu semestru
-na ocene 4 76%-83% ogólnej sumy punktów uzyskanych w ciagu semestru
-na ocene 4,5 84%-91% ogólnej sumy punktów uzyskanych w ciagu semestru
-na ocene 5 92%-100% ogólnej sumy punktów uzyskanych w ciagu semestru
b) egzamin koncowy podsumowujacy lektorat:
-na ocene 2 0%-59%
-na ocene 3 60%-67%
-na ocene 3,5 68%-75%
-na ocene 4 76%-83%
-na ocene 4,5 84%-91%
-na ocene 5 92%-100%
Prowadzacy decyduje o punktacji poszczególny zadan i okresla liczbe punktów w
danym semestrze.
Literatura
B. Abbs, I. Freebairn, Blueprint Pre – Intermediate, Student’s book, Addison Wesley Longman Ltd., Essex 1997.
P. Kubacki, Przed egzaminem z języka angielskiego Altravox Press, Włocławek 2000.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: