Zarządzanie polityką żywnościową WSE-ZP-ZDPP
Główne tematy zajęć:
1. Zajęcia wstępne – dlaczego polityka żywnościowa?
2. Historia polityki żywnościowej w Polsce
3. Diagnoza sytuacji w Polsce - struktura agrarna, uprawy, eksport i import
4. Polska - główne wyzwania
5. Prawne aspekty polityki żywnościowej
6. Instytucje polityki żywnościowej
7. Unia Europejska – Wspólna Polityka Rolna, umowa z Mercosurem
8. Unia Europejska - Zielony Ład
9. Handel międzynarodowy a polityka żywnościowa
10. Handel międzynarodowy cd.
11. Głód na świecie i marnowanie żywności
12. Spółdzielnie
13. Współczesna produkcja żywności – substancje szkodliwe i choroby cywilizacyjne
14. Bezpieczeństwo żywnościowe i dostęp do wody
15. Kolokwium
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie będzie miało charakter pisemny. Student będzie miał za zadanie na konkretnych przykładach opisać mechanizmy, o których rozmawiać będziemy na zajęciach.
W trakcie semestru studenci w zespołach przygotowują krótkie wystąpienia na wybrane tematy (do 10 min) i przeprowadzają wywiady z ekspertami (ocena dobra/bardzo dobra). Oceniana będzie również aktywność na zajęciach. Dokładne zasady zostaną przekazane na pierwszych zajęciach.
Literatura
Przykładowe lektury:
- Walden Bello, Wojny żywnościowe
- Samir Dani, Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności
- Barbara Fedyszak-Radziejowska, Rolnicza Solidarność - wspólnota "religii i gniewu z przeszłości"
- Katarzyna Leśkiewicz, Prawo żywnościowe
- Elinor Ostrom, Dysponowanie wspólnymi zasobami
- Raj Patel, Stuffed And Starved From Farm to Fork: The Hidden Battle For The World Food System
- Wojciech Roszkowski, Gospodarka. Wzrost i upadek systemu nakazowo-rozdzielczego
- Andrzej Zawistowski Bilety do sklepu. Handel reglementowany w PRL
- Andrzej Zybała, Polityka Publiczna w Polsce: kultura, rządzenie, rozwój. Szanse i zagrożenia w czasach złożoności i niepewności
- Raport Polska Wieś 2024
- Czas protekcjonizmu ku strategii suwerenności żywnościowej, Raport Klubu Jagiellońskiego
- odpowiednie ustawy i rozporządzenia UE.
Listę lektur studenci otrzymają na pierwszych zajęciach, literatura podstawowa będzie uzupełniana o raporty, artykuły, a także filmy, które będą wynikać z kolejnych zajęć.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: