Zarządzanie polityką żywnościową WSE-ZP-ZDPP
Główne tematy zajęć:
1. Zajęcia wprowadzające
2. Tło historyczne
3. Diagnoza sytuacji zastanej
4. Główne wyzwania
5. Uwarunkowania prawne - krajowe
6. Uwarunkowania prawne - międzynarodowe
Zagadnienia - kolejność do ustalenia na zajęciach:
7. Handel międzynarodowy a polityka żywnościowa
8. Rola koncernów spożywczych i globalnych łańcuchów dostaw
9. Ceny żywności
10. Bezpieczeństwo i zdrowie
11. Głód na świecie
12. Marnowanie żywności
13. Lokalne systemy żywnościowe i alternatywy dla globalizacji
14. Klimat i rolnictwo przyszłości
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie będzie miało charakter pisemny. Student będzie miał za zadanie na konkretnych przykładach opisać mechanizmy, o których rozmawiać będziemy na zajęciach.
W trakcie semestru studenci w zespołach przygotowują krótkie wystąpienia na wybrane tematy (do 10 min) i przeprowadzają wywiady z ekspertami. Oceniana będzie również aktywność na zajęciach.
Literatura
- Wojciech Roszkowski, Gospodarka. Wzrost i upadek systemu nakazowo-rozdzielczego
- Andrzej Zawistowski Bilety do sklepu. Handel reglementowany w PRL
- Raport Polska Wieś 2024
- Frank Diktotter, Wielki Głód, Tragiczne skutki polityki Mao 1958-1962
- Miron Dolot, Zabić głodem. Sowieckie ludobójstwo na Ukrainie
- Tomasz Srogosz Prawo do (odpowiedniej) żywności w prawie międzynarodowym [w:] Izabela Kraśnicka (red.) Prawo międzynarodowe. Teoria i praktyka
- Wojny żywnościowe / Walden Bello ; przeł. Paweł Michał Bartolik
- Etyka a to, co jemy / Peter Singer, Jim Mason ; przeł. Elżbieta de Lazari
- odpowiednie ustawy i rozporządzenia UE.
Literatura podstawowa będzie uzupełniana o raporty, artykuły, a także filmy, które będą wynikać z kolejnych zajęć.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: