Savoire-vivre w XXI wieku WS-SO-SV
1. Co to jest savoir vivre?
2. Filozofia savoir vivre z perspektywy socjologicznej
3. Savoir-vivre nowoczesnej kobiety
4. Savoir-vivre współczesnego mężczyzny
5. Interakcja społeczna a savoir-vivre
a. Komunikacja niewerbalna, mowa ciała, postawa
b. Komunikacja werbalna.
c. Perfumy
6. Savoir vivre a współczesne metody komunikacji
a. List tradycyjny, e-mail
b. Telefon komórkowy
c. Media społecznościowe
7. Nakrywanie i podawanie do stołu. Sztuka jedzenia
8. Zachowanie w miejscach publicznych – zasady ogólne.
9. Zasady procedencji
10. Savoir vivre w Kościele.
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
1.Wiedza – student ma świadomość kompleksowych przemian kultury (w tym kultury obyczajowej) oraz historycznej zmienności jej znaczeń; posiada wiedzę o roli człowieka działającego (wespół z innymi) w strukturach społecznych;
Symbole: AR1_W09; HI1_W07; HS1_W09; P1_W08; SO1_W06
2.Umiejętności – student posiada umiejętność rozumienia i analizy zjawisk społeczno-kulturowych; dysponuje podstawową umiejętność integracji wiedzy z różnych dyscyplin humanistycznych i społecznych; potrafi zastosować system aksjonormatywny do rozpoznania, oceny i realizacji zjawisk oraz zadań społecznych, i politycznych;
Symbole: AR1_U02; HI1_U05; HS1_U05; P1_U05, U06; SO1_U05; U08
3.Kompetencje – student potrafi współdziałać w grupie, przyjmować różne role w życiu zbiorowym; ma świadomość odpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego, tradycji i obyczajów na poziomie globalnym i lokalnym; aktywnie, w sposób profesjonalny i etyczny uczestniczy w życiu społecznym, kulturalnym i politycznym;
Symbole: AR1_K02, K05, K06; HI1_K02, K05, K06; HS_K02, K04, K05; P1_K02, K05; SO_K02, K_06
Kryteria oceniania
Metody dydaktyczne: wykład konwersatoryjny, dyskusja, uczestnictwo zaproszonego gościa, prezentacje (także o charakterze interakcyjnym) współczesnych form zastosowania savoir-vivre´u w różnych sytuacjach społecznych; e-learning;
Zaliczenie przedmiotu: zaliczenie z oceną na podstawie projektów zespołowych - treści uwzględniają specyfikę poszczególnych kierunków studiów (dodatkowo prowadzący bierze pod uwagę obecność i aktywność studentów na zajęciach oraz aktywność w e-learningu).
Literatura
- Allen J., Organizacja imprez. Najlepszy przewodnik dla organizatorów: udanych spotkań, imprez firmowych, balów dobroczynnych, konferencji, konwencji, imprez motywacyjnych i innych wydarzeń specjalnych. Przełożył L. Mokrzycki, Wydawnictwo IPS, Warszawa 2006;
- Au von F., Zachowanie przy stole, przeł. E. Pieńkowska-Rohozińska, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2009;
- Bareiss H., O zachowaniu się przy stole. 77 kłopotliwych dań, przeł. A. Bender, Diogenes, Warszawa 1999;
- Brzozowski M. A., Sztuka bycia i obycia, MUZA S.A., Warszawa 2006;
- Brzozowski M. A., Wysocki R., ABC dobrych manier, MUZA S.A., Warszawa 2003;
- Cording I., O zachowaniu się przy stole, przeł. A. Orzechowska-Rajecka, Marba Crown
Ltd., Warszawa 1991;
- Demicki Z., Jak przyjąć gości, Wydawnictwo Adam Marszałek, wydanie II poprawione, Toruń 2002.
- Farr K., Twój osobisty stylista. W co się ubrać, przeł. C. Murawski, Muza S. A., Warszawa 2005;
- Hartley M, Mowa ciała w pracy, przeł. P. Żak, Jedność, Kielce 2004;
-Hurton A., Współczesny savoir vivre: poradnik, przeł. B. Tarnas, Klub dla Ciebie, Warszawa 2000;
-Ikanowicz C., Piekarski J. W., Protokół dyplomatyczny i dobre obyczaje, Szkoła Głowna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2004;
- Jabłonowska L., Myśliwiec G., Współczesna etykieta. Standardy zachowań, elegancji, rozmowy, gestów i konsumpcji, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2002;
- Johnson Gross K., Stone J., tekst: M. Salomon, Kobieta sukcesu. Jak dobrać garderobę, by zdobyć i utrzymać posadę, przeł. B. Gutowska-Nowak, Muza S. A., Warszawa 2005;
- Johnson Gross K., Stone J., tekst: M. Salomon, Mężczyzna sukcesu. Jak dobrać garderobę, by zdobyć i utrzymać posadę, przeł. B. Gutowska-Nowak, Muza S. A., Warszawa 2005;
- Kamińska-Radomska I., Etykieta biznesu czyli międzynarodowy język kurtuazji, Wydawnictwo Studio EMKA, Warszawa 2003;
- Krajski S., Savoir vivre w Kościele. Podręcznik dla świeckich, Wydawnictwo św. Tomasza z Akwinu, Warszawa 2007;
- Krajski S., Savoir vivre jako sztuka życia. Filozofia savoir vivre, Agencja SGK, Warszawa 2007;
-Orłowski T., Protokół Dyplomatyczny. Ceremoniał & etykieta, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, Warszawa 2006;
- Pease A., Mowa ciała. Jak odczytać myśli innych ludzi z ich gestów, przeł. P. Żak, Jedność, Kielce 2005;
-Pietkiewicz E., Etykieta menedżera, czyli sztuka dobrych manier w prowadzeniu interesów, Lettrex, Warszawa 1990;
-Pietkiewicz E., Savoir-vivre dla każdego, Świat Książki, Warszawa 1997;
-Potęga osobowości. Żyj wśród ludzi, przeł. J. Puchalska, Świat Książki, Warszawa 1996;
-Roetzel B., Gentleman. Moda ponadczasowa, przeł. J. Pokora i M. Rulski-Bożek, Konemann, Warszawa 2006;
-Rojek T., Życie towarzyskie i domowe. Nowy savoir-vivre, Książka i Wiedza, Warszawa 2003;
-Rothschild N., Savoir-vivre XXI wieku. Sztuka pięknego życia, przeł. E. Derelkowska, Zysk i S-ka Wydawnictwo, Poznań 2006;
- Spillane M., Zaprezentuj siebie. Poradnik dla nowoczesnej kobiety, przeł. J. Jannasz, Muza S. A., Warszawa 2003;
- Turbasa J., ABC męskiej elegancji, Wydawnictwo AA s. c., Kraków 2001;
- Żuchowski H. R., Słownik savoir-vivre dla pana, Polihymnia, Lublin 1995;
- Żuchowski H. R., Słownik savoir-vivre dla pani, Polihymnia, Lublin 1995;
- Żuchowski H. R., Encyklopedia dobrych manier, Polihymnia, Lublin 2003.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: