Nauki pomocnicze historii. Źródła i źródłoznawstwo, chronologia, archiwistyka, paleografia,neografia WS-NH-HI-NPH-Z
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Punkty ECTS
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
HI1_W01
Ma podstawową wiedzę o miejscu i znaczeniu historii w systemie nauk oraz jej specyfice przedmiotowej i metodologicznej
HI1_W03
Posiada podstawową wiedze o naukach pomocniczych histprii
HI1_W09
Ma wiedzę na temat podstawowych metod analizy i interpretacji źródła historycznego.
HI1_U02
Potrafi posługiwać się krytyką zewnętrzną i wewnętrzną źródeł historycznych. Potrafi rozpoznać różne rodzaje wytworów kultury właściwych dla historii z zastosowaniem typowych metod, w celu określenia ich znaczeń, oddziaływania społecznego oraz miejsca w procesie historyczno-kulturowym
HI1_K05
ma świadomość odpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego i tradycji zarówno na poziomie lokalnym, jak i globalnym.
Uzasadnienie liczby punktów ECTS:
30 godz. uczestnictwo w zajęciach
15 godz. przygotowanie do zajęć, opracowanie materiału po zajęciach
15 godz. poszerzanie wiedzy o wskazaną literaturę
15 godz. zbieranie materiału i przygotowanie interwencji warsztatowej
15 godz. przygotowanie do zaliczenia
Kryteria oceniania
Regularna obecność na zajęciach, znajomość literatury wskazanej, opracowanie i przedłożenie w formie wykładu wyznaczonego zagadnienia, czyli interwencja warsztatowa dowodząca umiejętności formułowania tezy i dokumentowania jej (treść, forma, przekaz), zaliczenie kolokwiów cząstkowych, poprawne napisanie testu końcowego zaliczenia, aczkolwiek nie wyklucza się zaliczenia ustnego (dysgrafia, dysleksja). Deklarację o sposobie zaliczenia (pisemne, ustne) należy przedłożyć wykładowcy w momencie ustalania terminu zaliczenia.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: