Prawo żywnościowe WP-PRZ-mon-pz
Pełny opis:
Treści merytoryczne:Podstawowe definicje ogólne z zakresu prawodawstwa żywnościowego. Żródła prawa żywnościowego (regulacje światowe, unijne, krajowe).Wymagania dotyczące jakości żywności. Wymagania dotyczące warunków produkcji żywności i jej obrotu. Znakowanie żywności. Szczególne kategorie żywności (ekologiczna, genetycznie zmodyfikowana, tradycyjna, itd.). Urzędowa kontrola żywności. Odpowiedzialność prawna za produkt żywnościowy (administracyjna, karna, cywilna). ,
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekty uczenia:
- Student posługuje się wiedzą z zakresu światowego unijnego i krajowego ustawodawstwa żywnościowego
- Student rozumie istotę mechanizmów regulacyjnych z zakresu ustawodawstwa żywnościowego i potrafi je odnosić do konkretnych stanów faktycznych.
- Student potrafi wyprowadzić wnioski z analizy przepisów prawnych do rozwiązania konkretnego problemu z zakresu ustawodawstwa żywnościowego.
- Student potrafi wskazać na zaistniałe naruszenia norm prawa żywnościowego i określić jakie w tym przypadku działania czy sankcje podjąć stosownie do przepisów dotyczących odpowiedzialności prawnej za produkt żywnościowy .
Opis ECTS
4 ECTS=100
Zajęcia 16 h
lektura literetury: 14 h
przygotowanie do zajęć: 35h
przygotowanie do egzaminu:35 h
Kryteria oceniania
Metody dydaktyczne:
Wykład częściowo dialogowany a w jego ramach dyskusja oraz prezentacja odpowiednio uzasadnionych poglądów.
Kryteria oceniania:
prezentacja indywidualnie przygotowanego zagadnienia, np. osobiście przeprowadzonej kontroli w zakresie prawidłowości znakowania jakiegoś produktu żywnościowego (czy grupy produktów) ze wskazaniem nieprawidłowości oznakowania ze wskazaniem naruszonych tutaj przepisów oraz sankcji jakie w tym przypadku powinny być zastosowane.
Literatura
Literatura:
-Wskazane przez wykładowcę podstawowe akty normatywne z zakresu prawa żywnościowego.
-M.Korzycka-Iwanow - Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego.
-M. Taczanowski-Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: