Dietetyka z elementami żywienia klinicznego WMCM-LEN-DzEŻK
Student opanuje wiedzę, umiejętności i kompetencje w zakresie żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie. Zdobyta wiedza umożliwi zapoznanie się z powszechnie stosowanymi metodami oceny sposobu żywienia, zaleceniami dotyczącymi żywienia osób zdrowych w różnych grupach wiekowych, substancjami celowo dodawanymi do żywności, a także z najczęstszymi jej zanieczyszczeniami oraz skutkami zatruć pokarmowych. Ponadto student będzie potrafił zidentyfikować choroby związane z żywieniem i odżywianiem, pozna diety lecznicze oraz zasady żywienia w chorobach cywilizacyjnych, a także zidentyfikuje grupy ludności szczególnie narażone na zaburzenia zdrowotne wynikające z najczęstszych błędów żywieniowych. Dodatkowo student będzie umiał kształtować właściwe zachowania prozdrowotne poprzez edukację żywieniową.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
C.W49: Zna i rozumie rolę mikroelementów oraz innych składników żywności w profilaktyce i leczeniu chorób.
C.W50: Zna i rozumie zasady racjonalnego żywienia w różnych okresach życia oraz w stanach zdrowia i choroby.
D.W14: Zna i rozumie zasady promocji zdrowia, jej zadania oraz główne kierunki działań z zakresu promocji zdrowia.
E.U25: Potrafi ocenić stan odżywienia pacjenta, rozpoznać zaburzenia odżywiania oraz zaplanować postępowanie dietetyczne.
Kryteria oceniania
Warunki zaliczenia przedmiotu i przystąpienia do egzaminu obejmują obecność we wszystkich wykładach i seminariach oraz obecność i czynny udział w ćwiczeniach. W trakcie trwania całego przedmiotu dozwolona jest jedna usprawiedliwiona nieobecność, bez konieczności odrabiania zajęć.
Pozostałe, opuszczone zajęcia muszą być odpracowane w innym terminie z inną grupą studencką. Każdorazowo odpracowanie nieobecności musi być wcześniej ustalone z prowadzącym zajęcia. Nie ma możliwości indywidualnego odrabiania niezaliczonych zajęć. Przekroczenie liczby nieobecności skutkuje koniecznością powtarzania zajęć w kolejnym roku akademickim.
Zaliczenie końcowe ma formę testową. Student ma prawo do przystąpienia do zaliczenia w jednym terminie podstawowym i jednym terminie poprawkowym. Ich terminy ustala koordynator przedmiotu. Nieuzyskanie pozytywnej oceny w terminie poprawkowym powoduje niezaliczenie przedmiotu.
Podstawą zaliczenia przedmiotu jest test złożony z 30 pytań jednokrotnego wyboru z 5 wariantami odpowiedzi. Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie minimum 65% prawidłowych odpowiedzi.
Skala ocen:
<20 pkt. – niedostateczny (2)
20 - 22 pkt. – dostateczny (3)
23 - 25 pkt. – dość dobry (3,5)
26 - 27 pkt. – dobry (4,0)
28 - 29 pkt. - ponad dobry (4,5)
30 pkt. – bardzo dobry (5)
Praktyki zawodowe
NIe przewiduje się
Literatura
1. Gawęcki J. (red.), Żywienie Człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, cz. 1, Wyd. PWN, Warszawa 2022
2. Grzymisławski M., Moszak M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, cz. 2, Wyd. PWN, Warszawa 2022
3. Jarosz M., Rychlik E, Stoś K., Charzewska J. (red.), Normy żywienia człowieka i ich zastosowanie, NIZP-PZH
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: