Dietetyka WMCM-LE-D
Student opanuje efekty wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie. Zdobyta wiedza pozwoli na zapoznanie z powszechnie stosowanymi metodami oceny sposobu żywienia, zaleceniami odnośnie żywienia ludzi zdrowych w odpowiednich grupach wiekowych, substancjami celowo dodawanymi do żywności oraz najpopularniejszymi jej zanieczyszczeń oraz efektów zatruć produktami żywnościowymi. Ponadto student potrafi zidentyfikować choroby związane z żywieniem i odżywieniem, zna diety lecznicze i zasady żywienia w chorobach cywilizacyjnych, identyfikuje grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia w powiązaniu z
najczęstszymi błędami żywieniowymi, ponadto potrafi wpływać na kształtowanie właściwych zachowań zdrowotnych w oparciu o edukacje
żywieniową.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
WMKL_C.W45 Student zna objawy najczęściej występujących ostrych zatruć, w tym alkoholami, narkotykami i innymi substancjami psychoaktywnymi, metalami ciężkimi oraz wybranymi grupami leków
WMKL_C.W48 Zna konsekwencje niedoboru witamin lub minerałów i ich nadmiaru w organizmie;
WMKL_C.W50 Zna konsekwencje niewłaściwego odżywiania, w tym długotrwałego głodowania, przyjmowania zbyt obfitych posiłków i stosowania niezbilansowanej diety oraz zaburzenia trawienia i wchłaniania produktów trawienia;
WMKL_E.W02 Potrafi stosować zasady żywienia dzieci zdrowych i chorych, w tym karmienia naturalnego, szczepień ochronnych iprowadzenia bilansu zdrowia dziecka;
WMKL_E.U25 Potrafi stosować leczenie żywieniowe, z uwzględnieniem żywienia dojelitowego i pozajelitowego;
Kryteria oceniania
Warunki zaliczenia przedmiotu i przystąpienia do egzaminu - obecność we wszystkich wykładach, obecność i czynny udział w ćwiczeniach.
Student powinien odbyć wszystkie przewidziane programem studiów zajęcia. Opuszczone zajęcia muszą być odpracowane w innym
terminie a jeżeli jest to niemożliwe ze względów organizacyjnych, zaliczone na warunkach i w terminie określonych przez prowadzącego.
Zaliczenie ćwiczeń student uzyskuje na podstawie czynnego udziału oraz wykonaniu przewidzianych na każde ćwiczenie zadań.
Zaliczenie końcowe ma formę teoretyczną - testową.
Student ma prawo do przystąpienia do zaliczenia w jednym terminie podstawowym i jednym terminie poprawkowym. Ich formę i terminy
ustala koordynator przedmiotu. Nieuzyskanie pozytywnej oceny w terminie poprawkowym powoduje niezaliczenie przedmiotu.
Literatura
1. Gawęcki J. (red.), Żywienie Człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, cz. 1, Wyd. PWN, Warszawa 2022
2. Grzymisławski M., Moszak M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, cz. 2, Wyd. PWN, Warszawa 2022
3. Jarosz M., Rychlik E, Stoś K., Charzewska J. (red.), Normy żywienia człowieka i ich zastosowani, NIZP-PZH
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: