Współczesna sztuka włoska: moda, rzemiosło, dizajn WH-F-FW-SP-I-ModRzem
Kurs omawia globalnie pozycję i rolę włoskiej sztuki najnowszej, mody i designu na tle tendencji artystyczno-stylowych panujących w Europie w XX i XXI wieku. Wstępem do zagadnień jest nakreślenie panoramy sztuki, mody i designu po I wojnie światowej w Europie. Przedstawione zostaną główne założenia sztuki nowoczesnej oraz jej nowa estetyka. Będzie to punktem wyjścia dla prezentacji najważniejszych dokonań artystów włoskich na polu futuryzmu, konceptualizmu, malarstwa oraz sztuk performatywnych i fotografii. Przybliżone zostaną sylwetki kluczowych postaci na włoskiej scenie artystycznej. Analogicznie wyłożone zostaną zagadnienia genezy i rozwoju mody oraz designu. Punktem centralnym rozważań będzie nowatorskie podejście do projektowania, które wytyczyło nowe kierunki rozwoju tych dyscyplin w Europie i Stanach Zjednoczonych. W odniesieniu do designu wspomniana będzie awangardowa architektura Mediolanu, która była silnie związana z rozwojem wzornictwa. Kwestie związane z modą uzupełni prezentacja ważnych ośrodków - Florencji i Mediolanu oraz wiodących domów mody. Kurs zamknie omówienie najważniejszych wydarzeń ze świata sztuki, mody i designu - Biennale, Salone del Mobile i Fashion Week oraz muzeów i galerii sztuki, które specjalizują się w prezentacji poszczególnych aspektów włoskiej sztuki i projektowania.
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
FW1_W04 student zna badany obszar - najnowszą sztukę włoską i design w wymiarze intelektualnym (filozofia, historia nauki) i materialnym (historia sztuki), zarówno pod kątem wpływów innych kultur na kulturę włoską i odwrotnie
FW1_U06 student potrafi dokonać średniozaawansowanej analizy wybranego tworu cywilizacji obszaru kulturowego wybranej specjalności, interpretacji
fenomenów kulturowych, literackich i artystycznych, lokując je przy tym w szerszym kontekście historyczno‐kulturowym
FW1_K04 student jest gotów do współodpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego Europy i poszczególnych jej regionów, w szczególności dziedzictwa obszaru kulturowego Włoch
OPIS ECTS - 3 ECTS = 90h
1 ECTS - uczestnictwo w zajęciach
1 ECTS - lektura
1 ECTS - przygotowanie do zajęć i zaliczenia
Kryteria oceniania
METODY OCENIANIA
Aktywność na zajęciach
Obecność na zajęciach (3 nieobecności)
Zaliczenie ustne
COVID-19 AKTUALIZACJA - zaliczenie ustne odbędzie się za pomocą komunikatora Zoom
KRYTERIA OCENIANIA
na ocenę BDB - student zna świetnie zagadnienia dotyczące historii włoskiego designu, mody i sztuki najnowszej, ma uporządkowaną wiedzę z zakresu chronologii, potrafi rozpoznać i nazwać artystów/projektantów/szkoły na podstawie materiału wizualnego.
na ocenę DB - student zna dobrze zagadnienia dotyczące historii włoskiego designu, mody i sztuki najnowszej, ma nieuporządkowaną wiedzę z zakresu chronologii, potrafi częściowo rozpoznać i nazwać artystów/projektantów/szkoły na podstawie materiału wizualnego.
na ocenę DST - student ma podstawową wiedzę dotyczącą zagadnień z zakresu historii włoskiego designu, mody i sztuki najnowszej, ma nieuporządkowaną wiedzę z zakresu chronologii, ma problemy z rozpoznaniem i nazwaniem artystów/projektantów/szkół na podstawie materiału wizualnego.
na ocenę NDST - student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu historii włoskiego designu, mody i sztuki najnowszej w zakresie chronologii, brakuje mu podstaw by określić style i szkoły we wzornictwie i sztuce oraz wymienić najważniejszych twórców.
Literatura
LITERATURA PODSTAWOWA
Charlotte Fiell, Peter Fiell, Design. Historia Projektowania, Arkady: Warszawa 2015.
Charlotte Fiell, Peter Fiell, Masterpieces of Italian Design, Goodman Books: Londyn 2013.
Marnie Fogg [red.], Historia Mody, Arkady: Warszawa 2018.
Silvia Ferrari, Sztuka XX w., Arkady: Warszawa 2002.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: