Żywność - jej znaczenie w życiu człowieka WF-OB-ZZC
1. Definicje dotyczące żywności i diet
2. Zanieczyszczenia biologiczne żywności
3. Zanieczyszczenia chemiczne żywności
4. Ksenobiotyki zanieczyszczające żywność
5. Pozostałe zanieczyszczenia żywności, np. zanieczyszczenia fizyczne
6. Co to są dodatki do żywności
7. Znaczenie wody do picia dla człowieka
8. Bromatologia - nauka o wartościach odżywczych
9. Zafałszowania żywności i produkty podrobione
10. Państwowy System Bezpieczeństwa żywności
11. Znaczenie witamin, mikro- i makroelementów w żywności
12. Żywność zawierająca substancje trujące - dlaczego wiedza o tym jest tak ważna
13. Marnowanie żywności
14. Żywność modyfikowana genetycznie - zagrożenie czy dobrodziejstwo
15. Studium przypadku
|
W cyklu 2025/26_Z:
1. Definicje dotyczące żywności i diet |
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
wiedzy: Student ma rozszerzoną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i systemów jej kontroli.
umiejętności: Student potrafi zidentyfikować rodzaje zanieczyszczeń żywności oraz skutki przez nie wywoływane u człowieka. Student ma umiejętność odczytywania ze zrozumieniem informacji zamieszczanych na etykietach żywności.
kompetencji społecznych: Student rozumie potrzebę kontroli żywności i konieczność dalszego samokształcenia w tym zakresie. Student potrafi przedstawić podstawowe informacje na temat postępowania z żywnością, jej wpływu na życie i zdrowie człowieka.
Kryteria oceniania
Egzamin.
Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena.
Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.
Dopuszczalna jest jedynie absencja na 2-ch zajęciach.
Literatura
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016
2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992
3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa
4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007
5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013
6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020
7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu
8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl
9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl
|
W cyklu 2025/26_Z:
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: