Podstawy toksykologii WF-OB-PTK
- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2023/24_Z)
- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2024/25_Z)
- https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 (w cyklu 2025/26_Z)
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia:
1. Definicje wykorzystywane w toksykologii wraz z rysem historycznym rozwoju nauk toksykologicznych.
2. Charakterystyka trucizn w zależności od pochodzenia.
3. Klasyfikacja ksenobiotyków.
4. Czynniki wpływające na toksyczność ksenobiotyków.
5. Drogi wchłaniania i działanie ksenobiotyków.
6. Metabolizm i wydalanie ksenobiotyków
7. Zasady toksykometri.
8. Toksykologia kliniczna i sądowa.
9. Toksykologia środowiskowa.
10. Toksykologia żywności.
11. Metody oceny skażenia środowiska.
12. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych toksykologicznych wartości odniesienia, ich roli i praktycznego zastosowania.
|
W cyklu 2023/24_Z:
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: |
W cyklu 2024/25_Z:
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: |
W cyklu 2025/26_Z:
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24_Z: | W cyklu 2019/20_Z: | W cyklu 2021/22_Z: | W cyklu 2020/21_Z: | W cyklu 2022/23_Z: | W cyklu 2024/25_Z: | W cyklu 2025/26_Z: |
Efekty kształcenia
Student:
prawidłowo stosuje terminologię toksykologii, klasyfikację i definiuje główne zanieczyszczenia środowiska, w tym żywności,
zna i rozumie mechanizmy toksycznego działania ksenobiotyków oraz ich wpływ na zdrowie człowieka i środowisko,
zna i rozumie cele oceny toksyczności oraz metody zapobiegania i leczenia zatruć.
Student:
poprawnie nazywa i klasyfikuje ksenobiotyki występujące w środowisku,
wykazuje na podstawie właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych potencjalny wpływ ksenobiotyków na środowisko i zdrowie ludzi.
ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:
udział w wykładzie: 30 godz.
przygotowanie do egzaminu: 30 godz.
Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2]
Liczba ECTS: 2
Kryteria oceniania
Dopuszcza się 2 nieobecności usprawiedliwione.
Ocenę z przedmiotu stanowi ocena z egzaminu pisemnego w sesji. Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych. Maksymalna ilość punktów z egzaminu wynosi 100. Ocena wystawiana jest na podstawie ilości uzyskanych punktów.
91-100 pkt - 5
81-90 pkt - 4,5
71-80 pkt - 4
61-70 pkt - 3,5
51-60 pkt - 3
Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.
Literatura
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016.
2. Podstawy toksykologii. Kompendium dla studentów szkół wyższych - J.K. Piotrowski, PWN, Warszawa 2017.
3. Podstawy toksykologii - C.D. Klassem, J.B. Watkins III, pod redakcją A. Sapota, B., Zielińska-Psuja, Medpharm, Warszawa 2014.
4. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992.
5. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 2005.
6. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017.
7. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020
8. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013.
9. Akty prawne - Internetowy System Aktów Prawnych: www. isap.sejm.gov.
Uwagi
|
W cyklu 2023/24_Z:
Brak |
W cyklu 2024/25_Z:
Brak |
W cyklu 2025/26_Z:
Brak |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: