Jakość i bezpieczeństwo żywności WF-OB-JAKZ
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:
1. Definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.
2. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności.
3. Zanieczyszczenia biologiczne żywności.
4. Zanieczyszczenia chemiczne żywności.
5. Zanieczyszczenia fizyczne żywności.
6. Zanieczyszczenia wody do picia.
7. Kontrola jakości i bezpieczeństwa żywności, analiza ryzyka.
8. Produkty dla dzieci, żywność przetworzona, ekologiczna, modyfikowana genetycznie, zafałszowania żywności.
9. Normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.
10. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych wartości odniesienia, ich roli i praktycznego zastosowania.
Ćwiczenia obejmujące następujące zagadnienia:
1. Ogóle zasady badania żywności, kryteria metod analitycznych wykorzystywanych w badaniach żywności.
2. Walidacja metod analitycznych, system kontroli jakości pracy laboratorium.
3. Technika chromatografii gazowej, metody detekcji.
4. Technika chromatografii cieczowej, metody detekcji.
5. Metody badania zawartości metali w żywności.
6. Inne sposoby kontroli żywności.
7. Badania sensoryczne żywności, zasady i sposób przeprowadzania.
8. Zajęcia poprawkowe.
|
W cyklu 2023/24_Z:
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: |
W cyklu 2024/25_Z:
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: |
W cyklu 2025/26_Z:
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24_Z: | W cyklu 2019/20_Z: | W cyklu 2021/22_Z: | W cyklu 2020/21_Z: | W cyklu 2022/23_Z: | W cyklu 2024/25_Z: | W cyklu 2025/26_Z: |
Efekty kształcenia
Wykład:
Student:
prawidłowo stosuje terminologię oraz zna problematykę jakości i bezpieczeństwa żywności,
zna i rozumie zasady funkcjonowania systemów kontroli,
identyfikuje i klasyfikuje zanieczyszczenia żywności oraz rozumie skutki wywoływane przez nie u człowieka,
zna i rozumie potrzebę kontroli żywności i konieczności dalszego samokształcenia w tym zakresie,
zna i rozumie procedury postępowania z żywnością,
potrafi odczytywać ze zrozumieniem informacje zamieszczane na etykietach żywności.
Ćwiczenia laboratoryjne:
Student:
prawidłowo stosuje podstawowe techniki pomiarowe wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności,
zna i dobiera właściwe techniki pomiarowe do badania wybranej grupy zanieczyszczań żywności,
określa kryteria dla metod analitycznych wykorzystywanych w badaniu zanieczyszczeń żywności,
analizuje przebieg ćwiczenia i wyciąga wnioski.
ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:
udział w wykładzie: 30 godz.
przygotowanie do egzaminu: 30 godz.
udział w ćwiczeniach: 30 godz.
przygotowanie do ćwiczeń: 30 godz.
Suma godzin (średnio): 120 [120/30(25)=4]
Liczba ECTS: 4
Kryteria oceniania
Wykład:
Dopuszcza się 2 nieobecności usprawiedliwione. Ocenę z przedmiotu stanowi ocena z egzaminu pisemnego w sesji. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń.
Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych. Maksymalna ilość punktów z egzaminu wynosi 100. Ocena wystawiana jest na podstawie ilości uzyskanych punktów.
91-100 pkt - 5
81-90 pkt - 4,5
71-80 pkt - 4
61-70 pkt - 3,5
51-60 pkt - 3
Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.
Laboratorium:
Dopuszcza się 2 nieobecności usprawiedliwione. Na ocenę z przedmiotu składa się średnia ważona z ocen z kolokwiów wejściowych (waga 0,6) i z raportów z ćwiczeń (waga 0,4).
Literatura
Wykład:
1. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K.
Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013
2. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020
2. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu
4. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl
5. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl
Laboratorium:
1. Instrukcje do ćwiczeń wysyłane do studentów przez prowadzącego przed zajęciami.
2. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005.
3. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009
4. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002.
5. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001.
6. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004.
|
W cyklu 2023/24_Z:
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 |
W cyklu 2024/25_Z:
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 |
W cyklu 2025/26_Z:
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 |
Uwagi
|
W cyklu 2023/24_Z:
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
W cyklu 2024/25_Z:
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
W cyklu 2025/26_Z:
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: