Jakość i bezpieczeństwo żywności WF-OB-JAKZ
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:
1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.
2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi.
3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym .
6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod.
11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka.
12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności?
13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej.
14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.
15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności.
16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student ma rozszerzoną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i systemów jej kontroli.
Student potrafi zidentyfikować rodzaje zanieczyszczeń żywności oraz skutki przez nie wywoływane u człowieka.
Student rozumie potrzebę kontroli żywności i konieczność dalszego
samokształcenia w tym zakresie.
Student potrafi przedstawić podstawowe informacje na temat postępowania z żywnością.
Student ma umiejętność odczytywania ze zrozumieniem informacji zamieszczanych na etykietach żywności.
ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:
udział w wykładzie: 30 godz.
przygotowanie do egzaminu: 30-60 godz.
Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2]
Liczba ECTS: 2
Kryteria oceniania
Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych.
Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena.
Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.
Dopuszczalna jest jedynie absencja na 2-ch zajęciach.
Literatura
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016
2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992
3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa
4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007
5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013
6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020
7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu
8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl
9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl
Uwagi
W cyklu 2021/22_Z:
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
W cyklu 2022/23_Z:
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
W cyklu 2023/24_Z:
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
W cyklu 2024/25_Z:
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: