Analityczne metody instrumentalne WB-BT-23-02
1.Definicje podstawowych pojęć w analizie instrumentalnej
2. Charakterystyka sygnału analitycznego
3. Metody analizy ilościowej
4. Miareczkowe metody analizy chemicznej
5. Podstawy miareczkowania prowadzącego do zobojętnienia roztworu.
6. Metody rozdzielania mieszanin
7. Chromatografia – podstawy
8. Chromatografia cieczowa
9. Chromatografia gazowa
10. Spektrometria mas
11. Spektroskopia atomowa
12. Spektroskopia absorpcyjna
13. Spektroskopia absorpcyjna IR
14. Miareczkowanie z wykorzystaniem technik analizy instrumentalnej
15. Egzamin „0”
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
BIO1_W04
1 Student rozumie zagadnienia z zakresu chemii środowiska przydatną do rozwiązywania podstawowych zadań związanych z biotechnologią
BIO1_U07
2 Student stosuje techniki eksperymentalne i laboratoryjne w wykonywaniu oznaczeń wybranych związków chemicznych
BIO1_U08
3 Student wykorzystuje metody analityczne i aparaturę do prowadzenia obserwacji zjawisk biologicznych i pomiarów właściwości fizykochemicznych w laboratorium
BIO1_U12
4 Student wykonuje proste zadania badawcze lub ekspertyzy z zakresu nauk przyrodniczych i ścisłych, w szczególności biotechnologii
Kryteria oceniania
Wykład:
Egzamin
Końcowa ocena:
Punktacja:
≥95% - 5.0
≥90% - 4.5
≥80% - 4.0
≥70% - 3.5
≥60% - 3.0
<60% - 2.0
Laboratorium
Na ocenę z przedmiotu składają się punkty uzyskane z wejściówek i sprawozdań:
Punktacja:
≥95% - 5.0
≥90% - 4.5
≥80% - 4.0
≥70% - 3.5
≥60% - 3.0
<60% - 2.0
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć laboratoryjnych.
Literatura
1. W. Szczepaniak „Metody Instrumentalne w analizie chemicznej” PWN, Warszawa 2023
2. Instrukcje i materiały do ćwiczeń laboratoryjnych
Literatura uzupełniająca:
1. D. A. Skoog, D. M. West, F. J. Holler, S. R. Crouch, Podstawy Chemii Analitycznej tom 2, PWN, Warszawa 2007.
2. D. A. Skoog, D. M. West, F. J. Holler, S. R. Crouch, "Fundamentals of Analytical Chemistry", 10th Edition, Brooks/Cole Cengage Learning, 2022.
3. F. Rouessac, A. Rouessac, “Chemical analysis modern instrumentation methods and techniques”. 3rd edition, Wiley, 2022
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: