Mykologia WB-BI-EOP-12lab
Tematyka wykładów:
1-2. Ogólna charakterystyka grzybów – morfologia, rozmnażanie, systematyka
3 - 5. Miejsce i rola grzybów w różnych ekosystemach, wymagania środowiskowe
6-7. Grzyby jako czynnik infekcyjny roślin, zwierząt i ludzi
8. Zastosowanie grzybów w medycynie - grzyby lecznicze i produkcja antybiotyków
9. Grzyby wykorzystywane w produkcji żywności (grzyby w kuchni)
10. Zanieczyszczenia żywności przez grzyby i ich skutki
11. Zagrożenie budynków przez grzyby – niszczenie materiałów, ich ochrona i metody usuwania grzybów
12. Uprawa grzybów jadalnych.
13. Grzyboznawstwo – rozpoznawanie grzybów jadalnych i trujących
14. Grzyby halucynogenne
15. Ochrona grzybów w Polsce
Tematyka ćwiczeń:
1. Regulamin laboratorium mikologii. Zapoznanie się z podstawowym sprzętem. Przygotowanie podłoży do izolowania grzybów.
2-3. Izolowanie i grzybów z gleby. Przygotowanie preparatów i identyfikacja.
4- 5. Izolowanie i identyfikacja grzybów z powierzchni roślin i owoców.
6-7. Badanie zarodnikowania i kiełkowania grzybów. Przygotowywanie zawiesin zarodników.
8 -9. Grzyby owadobójcze - Izolowanie i identyfikacja grzybów metodą owadów pułapkowych.
10-11. Izolowanie i identyfikacja grzybów z powietrza różnych pomieszczeń (metoda sedymentacyjna Kocha i metoda zderzeniowa)
12-13. Zebranie i oznaczanie grzybów kapeluszowych.
14. Kolokwium końcowe
15. Kolokwium poprawkowe
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekt wiedzy:
EP1 - student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu - wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w mykologii, rozumie podstawowe zjawiska i procesy biologiczne
EP2 - student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię mykologiczną oraz ma znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych
Efekty umiejętności:
EP3 - student potrafi stosować techniki i narzędzia badawcze mykologii, przeprowadzać obserwacje oraz wykona w terenie lub laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
EP4 - student potrafi właściwie dobrać źródła i informacje z nich pochodzące, rozumie literaturę z zakresu mykologii w języku polskim; czyta ze zrozumieniem teksty w języku angielskim
Efekty kompetencji społecznych:
EP5 -student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści, uznawania znaczenia wiedzy i w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii
EP6 - student jest gotów do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu
Efekty przedmiotowe dla wykładu (1-2), efekty przedmiotowe dla ćwiczeń (3-6)
aktywność studenta nakład pracy studenta w godz.
udział w wykładzie 30
udział w ćwiczeniach 45
przygotowanie do ćwiczeń 5
czas na napisanie sprawozdania 15
przygotowanie do kolokwium 15
przygotowanie do egzaminu 20
SUMA GODZIN 130/30(25) godz. ≈ 4
liczba ECTS:4
Kryteria oceniania
Wiedza (BI1_W01, BI1_W04):
2 (ndst): student nie zna i nie rozumie w zaawansowanym stopniu wybranych faktów, obiektów i złożonych uwarunkowań w mykologii, zna i rozumie w bardzo ograniczonym stopniu podstawowe zjawiska i procesy biologiczne, nie zna i nie rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii mykologicznej oraz ma bardzo ograniczoną znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych
3 (dst.):student zna i rozumie w mało zaawansowanym stopniu wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w mykologii, zna i rozumie w ograniczonym stopniu podstawowe zjawiska i procesy biologiczne, zna i rozumie w mało zaawansowanym stopniu podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię mykologiczną oraz ma ograniczoną znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych
4 (db): student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w mykologii, dobrze rozumie podstawowe zjawiska i procesy biologiczne, zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię mykologiczną oraz ma dobrą znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych
5(bdb): student zna i rozumie w bardzo zaawansowanym stopniu wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w mykologii, bardzo dobrze rozumie podstawowe zjawiska i procesy biologiczne, zna i rozumie w bardzo zaawansowanym stopniu podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię mykologiczną oraz ma bardzo dobrą znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych
Umiejętności (BI1_U01, BI1_U02):
2(ndst.) -student nie potrafi stosować podstawowych technik i narzędzi badawczych mykologii, potrafi w bardzo ograniczonym stopniu przeprowadzać obserwacje oraz wykonać terenie lub laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne, nie potrafi właściwie dobrać źródeł i informacji z nich pochodzących, w ograniczonym stopniu rozumie literaturę z zakresu mykologii w języku polskim, z dużym trudem czyta ze zrozumieniem teksty w języku angielskim
3 (dst):student z trudem potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze z mykologii, z trudnością przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub w laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne, z trudem dobiera źródła i informacje z nich pochodzące, rozumie w stopniu zadowalającym literaturę z zakresu mykologii w języku polskim, z trudem czyta ze zrozumieniem teksty naukowe w języku angielskim
4 (db): student potrafi dobrze stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze mykologii, potrafi dobrze przeprowadzać obserwacje oraz wykonać w terenie lub laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne, potrafi dobrze dobrać źródła i informacje z nich pochodzące, dobrze rozumie literaturę z zakresu mykologii, czyta ze zrozumieniem teksty naukowe w języku angielskim
5(bdb): student potrafi bardzo dobrze stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze mykologii oraz przeprowadzać obserwacje oraz potrafi bardzo dobrze wykonać w terenie lub laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne, potrafi bardzo dobrze dobrać źródła i informacje z nich pochodzące, bardzo dobrze rozumie literaturę z zakresu mykologii w języku polskim, czyta ze zrozumieniem teksty naukowe w języku angielskim
Kompetencje społeczne (BI1_K01, BI1_K06)
2 (ndst): student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii, jest gotów w bardzo ograniczonym stopniu do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu
3 (dst): student jest gotów w ograniczonym stopniu do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii, student jest gotów w ograniczonym stopniu do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu
4 (db): student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii, student jest gotów do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu
5 (bdb): student jest w pełni gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii, jest bardzo dobrze przygotowany do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć w laboratorium. Egzamin pisemny będzie połączeniem testu wielokrotnego wyboru, uzupełnianiem brakującego tekstu i odpowiedziami na pytania.
Ocena z egzaminu: 0-30 pkt.; 16-18 pkt - 3,0; 19-21pkt. - 3,5; 22-24 pkt. - 4,0; 25-27 pkt. - 4,5; 28-30 pkt. - 5,0
Literatura
Literatura podstawowa:
Dynowska M., Ejdys E. red. Mikologia laboratoryjna. Przygotowanie materiału badawczego i diagnostyka – Wydaw. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2011
Różalski A. - Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej cz. 1- teoretyczna - Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2007
Gumińska B. Grzyby i ich oznaczanie –, W. Wojewoda, PWRiL, Warszawa 1985,
Laux H.E. Grzyby lasów i łąk, ogrodów jak je rozpoznawać –Wydaw. Amber Sp. z o.o., Warszawa 2018
Literatura uzupełniająca:
Marcinkowska J. Oznaczanie rodzajów grzybów sensu lato ważnych w fitopatologii – PWRiL, Warszawa 2012
Grzyby - M. Snowarski – Oficyna Wydawnicza, Multico, Warszawa 2010
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: