Mikrobiologia środowiskowa WB-BI-41-16
Treści merytoryczne:
Program wykładów:
1. Różnorodność mikroorganizmów występujących w glebie, wzajemne oddziaływania między nimi, czynniki wpływające na ich rozwój
2. Występowanie i rozmieszczenie mikroorganizmów w glebie, oddziaływania z roślinami.
3. Mikroorganizmy a przemiany różnych pierwiastków w glebie (węgiel, azot)
4. Mikroorganizmy a przemiany różnych pierwiastków w glebie cd. (azot, fosfor, siarka)
5. Komercjalizacja mikroorganizmów występujących w glebie (biologiczna ochrona roślin)
6. Komercjalizacja mikroorganizmów występujących w glebie cd. (bioremediacja)
7. Charakterystyka różnych grup mikroorganizmów wodnych i oddziaływań między nimi, czynniki limitujące ich występowanie w wodzie
8. Występowanie i rozmieszczenie mikroorganizmów w różnych typach wód.
9. Wody zanieczyszczone – samooczyszczanie wód powierzchniowych, ścieki i ich oczyszczanie.
10. Mikroorganizmy chorobotwórcze przenoszone drogą wodną.
11. Mikroflora powietrza atmosferycznego – rozprzestrzenianie się oraz przystosowania mikroorganizmów do przebywania w tym środowisku
12. Mikroflora powietrza różnych pomieszczeń.
13. Aerozole biologiczne – zagrożenie dla zdrowia ludzi
14. Mikroorganizmy chorobotwórcze przenoszone drogą powietrzną.
15. Egzamin końcowy.
E-Learning
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekty uczenia się:
Wykłady:
Przedmiotowe efekty uczenia się w zakresie wiedzy:
Efekt przedmiotowy 1 – student zna i rozumie w pogłębionym stopniu zaawansowane zjawiska i procesy mikrobiologiczne oraz kluczowe zagadnienia z zakresu zaawansowanej szczegółowej wiedzy mikrobiologicznej
Efekt przedmiotowy 2 – student zna i rozumie zakres aktualnych problemów mikrobiologii środowiskowej oraz kierunki głównych tendencji rozwojowych w tej dyscyplinie nauk biologicznych
Ćwiczenia:
Przedmiotowe efekty uczenia się w zakresie umiejętności:
Efekt przedmiotowy 3 - student potrafi stosować zaawansowane techniki i narzędzia badawcze mikrobiologii, techniki informatyczne i statystyczne do opisu zjawisk i analizy danych
Efekt przedmiotowy 4 - student potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę, zbierać i interpretować dane empiryczne z różnych źródeł oraz na tej podstawie formułować odpowiednie wnioski
Przedmiotowe efekty uczenia się w zakresie kompetencji społecznych:
Efekt przedmiotowy 5 - student jest gotów do wykazania odpowiedzialności za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenia warunków bezpiecznej pracy
Przedmiotowe efekty uczenia się przypisane do wykładów (1-2)
Przedmiotowe efekty uczenia się przypisane do ćwiczeń (3-5)
5 ECTS [1ECTS=30 godzin]
Aktywność studenta, nakład pracy studenta w godz:
udział w wykładzie 15
udział w ćwiczeniach 45
przygotowanie do ćwiczeń 10
przygotowanie prezentacji 25
przygotowanie do kolokwium 28
przygotowanie do egzaminu 27
SUMA GODZIN 150/30 = 5
liczba ECTS 5
Kryteria oceniania
Kryteria oceniania efektów uczenia się w zakresie wiedzy:
ocena 2 (ndst): student nie zna i nie rozumie zaawansowanych zjawisk i procesów biologicznych oraz kluczowych zagadnień z zakresu zaawansowanej szczegółowej wiedzy mikrobiologicznej, zna i rozumie w bardzo ograniczonym zakresie aktualne problemy mikrobiologii środowiskowej oraz kierunki głównych tendencji rozwojowych w tej dyscyplinie nauk biologicznych
ocena 3 (dst): student zna i rozumie w podstawowym stopniu zaawansowane zjawiska i procesy biologiczne oraz kluczowe zagadnienia z zakresu zaawansowanej szczegółowej wiedzy mikrobiologicznej, zna i rozumie w ograniczonym zakresie aktualne problemy mikrobiologii środowiskowej oraz kierunki głównych tendencji rozwojowych w tej dyscyplinie nauk biologicznych
ocena 4 (db): student zna i rozumie w pogłębionym stopniu zaawansowane zjawiska i procesy biologiczne oraz kluczowe zagadnienia z zakresu zaawansowanej szczegółowej wiedzy mikrobiologicznej, zna i dobrze rozumie zakres aktualnych problemów mikrobiologii środowiskowej oraz kierunki głównych tendencji rozwojowych w tej dyscyplinie nauk biologicznych
ocena 5 (bdb): student zna i rozumie w pogłębionym stopniu zaawansowane zjawiska i procesy biologiczne oraz kluczowe zagadnienia z zakresu zaawansowanej szczegółowej wiedzy mikrobiologicznej, zna i bardzo dobrze rozumie zakres aktualnych problemów mikrobiologii środowiskowej oraz kierunki głównych tendencji rozwojowych w tej dyscyplinie nauk biologicznych
Ćwiczenia
Kryteria oceniania efektów uczenia się w zakresie umiejętności:
ocena 2 (ndst): student nie potrafi stosować zaawansowanych technik i narzędzi badawczych mikrobiologii, technik informatycznych i statystycznych do opisu zjawisk i analizy danych, potrafi w bardzo ograniczonym stopniu wykorzystywać posiadaną wiedzę, zbierać i interpretować dane empiryczne z różnych źródeł oraz na tej podstawie formułować odpowiednie wnioski
ocena 3 (dst): student potrafi w ograniczonym stopniu stosować zaawansowane techniki i narzędzia badawcze mikrobiologii, techniki informatyczne i statystyczne do opisu zjawisk i analizy danych, potrafi w ograniczonym stopniu wykorzystywać posiadaną wiedzę, zbierać i interpretować dane empiryczne z różnych źródeł oraz na tej podstawie formułować odpowiednie wnioski
ocena 4 (db): student dobrze potrafi stosować zaawansowane techniki i narzędzia badawcze mikrobiologii, techniki informatyczne i statystyczne do opisu zjawisk i analizy danych, potrafi dobrze wykorzystywać posiadaną wiedzę, zbierać i interpretować dane empiryczne z różnych źródeł oraz na tej podstawie formułować odpowiednie wnioski
ocena 5 (bdb): ): student bardzo dobrze potrafi stosować zaawansowane techniki i narzędzia badawcze mikrobiologii, techniki informatyczne i statystyczne do opisu zjawisk i analizy danych, potrafi znakomicie wykorzystywać posiadaną wiedzę, zbierać i interpretować dane empiryczne z różnych źródeł oraz na tej podstawie formułować odpowiednie wnioski
Kryteria oceniania efektów uczenia się w zakresie kompetencji społecznych
cena 2 (ndst): student nie jest gotów do wykazania odpowiedzialności za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenia warunków bezpiecznej pracy
ocena 3 (dst): student jest gotów w bardzo ograniczonym stopniu do wykazania odpowiedzialności za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenia warunków bezpiecznej pracy
ocena 4 (db): student jest gotów w ograniczonym stopniu do wykazania odpowiedzialności za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenia warunków bezpiecznej pracy
ocena 5 (bdb): student jest w pełni gotów do wykazania odpowiedzialności za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenia warunków bezpiecznej pracy.
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć laboratoryjnych. Egzamin pisemny polega na uzupełnianiu brakującego testu i udzieleniu odpowiedzi na zadane pytania.
Ocena z egzaminu: 0-30 pkt. (16-18 pkt. -3,0; 19-21 pkt.- 3,5; 22-24 pkt. – 4,0; 25-27 pkt.- 4,5; 28-30 pkt. – 5,0)
Warunkiem zaliczenia laboratorium i dopuszczenia do kolokwium końcowego jest czynne uczestniczenie w 13 zajęciach i przygotowanie dwóch prezentacji multimedialnych. Dopuszczalna jest jedna nieobecność nieusprawiedliwiona.
Na końcową ocenę z laboratorium składają się: ocena z prezentacji i ocena z kolokwium pisemnego.
Przy ocenie prezentacji uwzględniany będzie sposób interpretacji wyników (1-6 pkt.), wnioski (1-6 pkt.) i forma graficzna (1-5 pkt ) oraz sposób prezentacji (1-3 pkt.)
20 pkt. (1-4 pkt. – 3,0; 5-8 pkt. 3,5; 9-12 pkt. – 4,0; 13-16 pkt. –4,5; 17-20 pkt. – 5,0)
Oceny z kolokwium pisemnego 0-30 pkt. : 16-18 pkt. – 3,0; 19-21 pkt. – 3,5; 22-24 pkt. – 4,0; 25-27 pkt. – 4,5; 28-30 pkt. – 5,0.
Kolokwium pisemne polega na uzupełnianiu brakującego testu i udzieleniu odpowiedzi na zadane pytania.
Literatura
Literatura podstawowa:
Błaszczyk M. K. Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa 2010 r.
Grabieńska-Łoniewska A., Siwski E. Mikroorganizmy chorobotwórcze i potencjalnie chorobotwórcze w ekosystemach wodnych i sieciach wodociągowych, Wydawnictwo ”Seidel-Przywecki” Sp. Z o.o. 2010 r.
Krzysztofik B. Mikrobiologia powietrza, Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1992
Paul E. A., Clark F. E. – Mikrobiologia i biochemia gleb. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2000 r.
Literatura uzupełniająca:
Kwaśna H. Mikrobiologia rolnicza. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2014 r.
Błaszczyk M. K. Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa 2009 r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: