Biotechnologia WB-BI-36-09lab
Przedmiot prowadzony jest jako wykład (30 godz.) oraz zajęcia praktyczne ( 30 godz.) Wykład obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu biotechnologii komórek roślinnych w tym roślinnych kultur in vitro, biotransformacji, produkcji rekombinowanych białek, hodowli komórek zwierząt, klonowania zwierząt, zastosowań biotechnologii w ochronie środowiska, odbioru społecznego biotechnologii. Wykład obejmuje wszystkie podstawowe wiadomości z zakresu białej, czerwonej i zielonej biotechnologii, w tym z zakresu rekombinowanego DNA, klonowania, wytwarzania żywności i leków z
zastosowaniem technik biotechnologicznych, technik stosowanych w kulturach in vitro roślin i zwierząt. Pokazane zostanie jak można ingerować w genom rośliny jak i wykorzystywać w pełni jej potencjał morfogenetyczny. zaprezentowane zostaną metody zapewniające czyste technologie w utylizacji odpadów i rozwiązania technologiczne pozwalające na ochronę i zachowanie środowiska przyrodniczego.
Zajęcia praktyczne - ćwiczenia, obejmują szkolenie studentów w podstawowej metodyce pracy z mikroorganizmami w tym kinetyką procesów mikrobiologicznych w biotechnologii, pracy z rekombinowanym DNA, zakładania i prowadzenia różnego rodzaju kultur in vitro tkanek roślinnych i zwierzęcych. Studenci uczą się pracy z roślinami w warunkach sterylnych oraz
licznych zastosowań hodowli tkanek i narządów w warunkach sterylnych - przygotowania pożywek i podłoża agarowego do hodowli roślin. Opanowują różne metody sterylizacji materiału roślinnego, fragmentów wegetatywnych a także nasion. Określają potencjał morfogenetyczny tych organów, dokonują mikrorozmnażania roślin z różnych tkanek wegetatywnych, określają wpływ hormonów na te procesy. Studenci poznają również jak metody biotechnologiczne mogą być stosowane w ochronie środowiska, w tym w oczyszczaniu ścieków i uzdatnianiu wody w otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego. Ćwiczenia obejmują podstawowe metody i techniki stosowane w biotechnologii mikroorganizmów, w celu prowadzenia roślinnych kultur in vitro, jak warunki pracy sterylnej, rodzaje pożywek, regulatory wzrostu i rozwoju roślin, rodzaje hodowli tkanek roślinnych oraz zwierzęcych linii komórkowych w warunkach in vitro.
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
W cyklu 2022/23_L: Aktywność studenta, nakład pracy studenta w godzinach:
Udział w wykładzie: 30
Udział w ćwiczeniach: 30
Sprawozdania z zajęć: 10
Konsultacje: 5
Przygotowanie do egzaminu: 5
SUMA GODZIN: 80
LICZBA ECTS 80 godz./30 godz. ≈ 2,5 | W cyklu 2023/24_L: Aktywność studenta, nakład pracy studenta w godzinach:
Udział w ćwiczeniach: 30 h
Przygotowanie do ćwiczeń i sprawozdania z zajęć: 10 h
Przygotowanie do kolokwium - 15 h
Konsultacje: 5
SUMA GODZIN: 60
Razem ECTS 60 godz./30 godz. = 2 ETCS
|
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2021/22_L: | W cyklu 2022/23_L: | W cyklu 2023/24_L: |
Efekty kształcenia
1. UMIEJĘTNOŚCI:
BI1_U02: słuchacz rozumie literaturę z zakresu biotechnologii w języku polskim; potrafi właściwie dobrać źródła i informacje z nich pochodzące; czyta ze zrozumieniem teksty naukowe w języku angielskim
BI1_U06: słuchacz potrafi komunikować się z otoczeniem z użyciem specjalistycznej terminologii, wykorzystuje język naukowy w dyskusjach na tematy biologiczne
BI1_U07: słuchacz posiada umiejętność wystąpień ustnych dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu biotechnologii.
BI1_U10 potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie
2. KOMPETENCJE :
BI1_K01 jest zdolny do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu biologii.
BI1_K06: słuchacz ma kompetencje do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu
OPIS ECTS:
Aktywność studenta, nakład pracy studenta w godzinach:
Udział w wykładzie: 30
Udział w ćwiczeniach: 30
przygotowanie do zajęć: 10
Obserwacje doświadczeń i sprawozdania -10
Przygotowanie do kolokwium 10 h
Konsultacje: 10
Przygotowanie do egzaminu: 20
SUMA GODZIN: 120
LICZBA ECTS 120 h/30=4 ECTS
Kryteria oceniania
Kryteria oceniania:
Obecność na zajęciach, punktualność i przygotowanie do zajęć. Na ćwiczeniach dopuszczalna jest tylko jedna nieobecność
nieusprawiedliwiona. Istnieje możliwość odrobienia zajęć w innych grupach, po uzgodnieniu z prowadzącym zajęcia. Zeszyt laboratoryjny z notatkami z doświadczeń.
Ocena na podstawie wyników kolokwiów ( kolokwia cząstkowe, kolokwium podsumowujące), sprawozdania z wycieczki
terenowej, aktywności, umiejętności i chęci pracy z aparaturą badawczą, umiejętności pracy zespołowej oraz udziału w
dyskusji i rozwiązywania zadań problemowych.
Zakres ocen na zaliczeniu:
91 – 100% bardzo dobry (5.0),
81 – 90% plus dobry (4.5),
71 – 80% dobry (4.0),
61 – 70% plus dostateczny (3.5),
51 – 60% dostateczny (3.0),
poniżej 50% niedostateczny (2.0).
Kryteria oceniania w zakresie wiedzy:
Na ocenę bardzo dobrą (5,0) student w doskonały sposób:
•rozumie zaawansowane zjawiska i procesy w biotechnologii, dysponuje wiedzą na temat najważniejszych rozwiązań i
problemów różnych działów biotechnologii oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi,
•rozumie i potrafi w pełni wykorzystać w dyskusji podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię wykorzystywaną w
biotechnologii, dobrze zna metody badawcze, narzędzia i techniki stosowane w tej dziedzinie,
•Ma pełną świadomość globalnego znaczenia biotechnologii i wynikających z niej gałęzi przemysłu, z uwzględnieniem
możliwości jakie daje dla zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej, oraz ma szeroką wiedzę o tym, które
gałęzie biotechnologii są reprezentowane w kraju i lokalnie
Na ocenę bardzo dobrą (4,0) student w wystarczający sposób:
•rozumie zaawansowane zjawiska i procesy w biotechnologii, dysponuje wiedzą na temat najważniejszych rozwiązań i
problemów różnych działów biotechnologii oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi,
•rozumie i potrafi wykorzystać w dyskusji podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię wykorzystywaną w biotechnologii,
zna metody badawcze, narzędzia i techniki stosowane w tej dziedzinie,
•ma świadomość globalnego znaczenia biotechnologii i wynikających z niej gałęzi przemysłu, z uwzględnieniem możliwości
jakie daje dla zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej, oraz ma wystarczającą wiedzę o tym, które gałęzie
biotechnologii są reprezentowane w kraju i lokalnie.
Na ocenę dostateczną (3,0) student w podstawowym stopniu
•rozumie zaawansowane zjawiska i procesy w biotechnologii, dysponuje podstawową wiedzą na temat najważniejszych
rozwiązań i problemów różnych działów biotechnologii oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi,
•rozumie i potrafi wykorzystać w dyskusji podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię wykorzystywaną w biotechnologii,
zna podstawowe metody badawcze, narzędzia i techniki stosowane w tej dziedzinie,
•ma świadomość globalnego znaczenia biotechnologii i wynikających z niej gałęzi przemysłu, z uwzględnieniem możliwości
jakie daje dla zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej, oraz ma podstawową wiedzę o tym, które gałęzie
biotechnologii są reprezentowane w kraju i lokalnie
Na ocenę niedostateczną (2,0) student:
•Nie rozumie zaawansowanych zjawisk i procesów w biotechnologii, nie ma wiedzy na temat najważniejszych rozwiązań i
problemów różnych działów biotechnologii oraz ich powiązań z innymi dyscyplinami przyrodniczymi,
•Nie rozumie i nie potrafi wykorzystać w dyskusji podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii wykorzystywanej w
biotechnologii, nie zna metod badawczych, narzędzi i technik stosowanych w tej dziedzinie,
•Nie rozumie globalnego znaczenia biotechnologii i wynikających z niej gałęzi przemysłu, z uwzględnieniem możliwości jakie
daje dla zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej, oraz nie ma wiedzy o tym, które gałęzie biotechnologii
są reprezentowane w kraju i lokalnie.
Kryteria oceniania w zakresie umiejętności:
Na ocenę bardzo dobrą (5,0) student w doskonały sposób:
• wyczerpująco wykorzystuje literaturę z zakresu biotechnologii w języku polskim i potrafi wyszukać i wykorzystać literaturę
w języku angielskim
•sprawnie umie wykorzystać dostępne źródła informacji o biotechnologii, w tym źródła elektroniczne
•bez problemu wykorzystuje język naukowy w dyskusjach na tematy biotechnologiczne i bardzo dobrze prowadzi
wystąpienia ustne dotyczące szczegółowych zagadnień z zakresu biotechnologii
•planuje i realizuje samodzielne uczenie się zagadnień związanych z biotechnologią samodzielnie w sposób ukierunkowany
Na ocenę bardzo dobrą (4,0) student w wystarczający sposób:
• wykorzystuje literaturę z zakresu biotechnologii w języku polskim i potrafi wyszukać i wykorzystać literaturę w języku angielskim
•umie wykorzystać dostępne źródła informacji o biotechnologii, w tym źródła elektroniczne
•wykorzystuje język naukowy w dyskusjach na tematy biotechnologiczne i dobrze prowadzi wystąpienia ustne dotyczące szczegółowych zagadnień z zakresu biotechnologii
•planuje i realizuje samodzielne uczenie się zagadnień związanych z biotechnologią samodzielnie w sposób ukierunkowany
Na ocenę dostateczną (3,0) student w podstawowym stopniu:
• potrafi wykorzystać literaturę z zakresu biotechnologii w języku polskim i potrafi wyszukać i wykorzystać literaturę w języku angielskim
•umie wykorzystać dostępne źródła informacji o biotechnologii, w tym źródła elektroniczne
•wykorzystuje język naukowy w dyskusjach na tematy biotechnologiczne i prowadzi wystąpienia ustne dotyczące szczegółowych zagadnień z zakresu biotechnologii
•planuje i realizuje samodzielne uczenie się zagadnień związanych z biotechnologią samodzielnie w sposób ukierunkowany
Na ocenę niedostateczną (2,0) student:
• nie potrafi wykorzystać literatury z zakresu biotechnologii w języku polskim i nie umie wyszukać i wykorzystać literatury w języku angielskim
•nie umie wykorzystać dostępnych źródeł informacji o biotechnologii, w tym źródeł elektronicznych
•nie jest w stanie wykorzystać języka naukowego w dyskusjach na tematy biotechnologiczne i nie prowadzi wystąpień ustnych dotyczących szczegółowych zagadnień z zakresu biotechnologii
•nie umie planować i realizować samodzielnego uczenia się zagadnień związanych z biotechnologią samodzielnie w sposób ukierunkowany.
Kryteria oceniania w zakresie kompetencji społecznych :
Na ocenę bardzo dobrą (5,0) student:
• umiejętnie potrafi współdziałać i pracować w grupie jako jej członek, a także kierować pracami niewielkiego zespołu i
dobrze rozumie potrzebę zdefiniowania priorytetów podczas kierowania grupą
•dobrze poznał problematykę związaną z wykonywaniem zawodu biotechnologa
Na ocenę bardzo dobrą (4,0) student w wystarczający sposób:
• potrafi współdziałać i pracować w grupie jako jej członek, a także kierować pracami niewielkiego zespołu i rozumie
potrzebę zdefiniowania priorytetów podczas kierowania grupą
•poznał problematykę związaną z wykonywaniem zawodu biotechnologa
Na ocenę dostateczną (3,0) student w podstawowym stopniu:
• potrafi współdziałać i pracować w grupie jako jej członek, a także kierować pracami niewielkiego zespołu i rozumie
potrzebę zdefiniowania priorytetów podczas kierowania grupą
•poznał problematykę związaną z wykonywaniem zawodu biotechnologa
Na ocenę niedostateczną (2,0) student:
• nie potrafi współdziałać i pracować w grupie jako jej członek, a także kierować pracami niewielkiego zespołu i nie rozumie
potrzebę zdefiniowania priorytetów podczas kierowania grupą
•nie zna problematyki związanej z wykonywaniem zawodu biotechnologa
Literatura
Literatura obowiązkowa:
C. Ratledge, B. Kristiansen: „Podstawy biotechnologii”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011
W J. Thieman and M.A. Palladino, Introduction to Biotechnology, 2nd edition. 2009. Pearson. ISBN: 9780805348255
Biotechnologia roślin, Malepszy S (red), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 (i późniejsze wydania).
Literatura uzupełniająca:
Slater A, Scott N, Fowler M. Plant biotechnology. The genetic manipulation of plants. 2003 Oxford: Oxford University Press.
Błaszczyk M.K.: „Mikroorganizmy w ochronie środowiska”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (red.), GMO w świetle najnowszych badań. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2012. IBSN
978-83-7583-373-7
Buchowicz J. "Biotechnologia molekularna", Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2019.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: