Mikrobiologia WB-BI-24-13lab
Program ćwiczeń:
1. Regulamin laboratorium mikrobiologii. Zapoznanie się z podstawowym szkłem i sprzętem mikrobiologicznym oraz sposobami sterylizacji. Poznanie sposobów przygotowywania różnego rodzaju podłoży mikrobiologicznych i metod hodowli mikroorganizmów. Sprzęt optyczny stosowany do obserwacji mikrobiologicznych.
2. Izolowanie mikroorganizmów z różnych środowisk naturalnych (woda, gleba). Metody posiewu na stałe podłoże.
3. Obserwacje mikroskopowe mikroorganizmów w preparatach przyżyciowych. Izolowanie czystych kultur.
4. Morfologia bakterii i metody barwienia (preparaty przyżyciowe i utrwalone).
5. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje komórek drożdży oraz pleśni (preparaty przyżyciowe i utrwalone).
6. Wykrywanie właściwości oksydoredukcyjnych i fermentacyjnych u bakterii. Badanie aktywności bakterii związanych z fermentacją mlekową.
7. Omówienie szybkich metod biochemicznych i serologicznych stosowanych przy oznaczania bakterii chorobotwórczych. Demonstracja postulaów Kocha.
8. Wykrywanie bakterii w wybranych produktach żywnościowych
9. Wpływ temperatury i wybranych związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów.
10. Wzajemne oddziaływania pomiędzy mikroorganizmami - typy oddziaływania pośredniego.
11. Oznaczanie wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki metodą krążkową i studzienkową.
12. Ścieki i ich oczyszczanie. Analiza sanitarna wody metodą membranową. Analiza mikroskopowa osadu czynnego z oczyszczalni ścieków.
13. Metody oznaczania ilościowego bakterii i grzybów. Analiza mikrobiologiczna powietrza metodą sedymentacyjną Kocha.
14. Kolokwium końcowe.
15. Kolokwium poprawkowe.
Metody oceny: kolokwium pisemne (połączenie testu wielokrotnego wyboru, uzupełnianiu brakującego tekstu i odpowiedzi na pytania)
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
W cyklu 2020/21_L: E-Learning | W cyklu 2019/20_L: E-Learning z podziałem na grupy |
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekty przedmiotowe z zakresu wiedzy:
Efekt przedmiotowy 1 - student rozumie podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne
Efekt przedmiotowy 2 - student zna podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych
Efekt przedmiotowy 3 - student ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym
Efekt przedmiotowy 4 - student zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Efekty przedmiotowe z zakresu umiejętności:
Efekt przedmiotowy 5 - student posługuje się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium
mikrobiologicznym
Efekt przedmiotowy 6 - student wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego
Efekty przedmiotowe z zakresu kompetencji społecznych:
Efekt przedmiotowy 7 - student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Efekty przedmiotowe dla wykładu (EK 1-4), efekty przedmiotowe dla ćwiczeń (EK 5-7)
aktywność studenta nakład pracy studenta w godz.
udział w wykładzie 30
udział w ćwiczeniach 45
przygotowanie do ćwiczeń 5
czas na napisanie sprawozdania 15
przygotowanie do kolokwium 15
przygotowanie do egzaminu 20
SUMA GODZIN 130/30(25) godz. ≈ 4
liczba ECTS:4
Kryteria oceniania
Wiedza (3-4)
ocena 2 (ndst): student nie ma wiedzy w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna w bardzo ograniczonym stopniu podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym
ocena 3 (dst): student ma ograniczoną wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna w ograniczonym stopniu podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym
ocena 4 (db): student ma dobrą wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym
ocena 5 (bdb): student ma bardzo dobrą wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna bardzo dobrze podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Umiejętności (EK 5-6)
ocena 2 (ndst): student posługuje się w znacznie ograniczonym stopniu podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, z dużą trudnością wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego
ocena 3 (dst): student posługuje się w ograniczonym stopniu podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, z trudnością wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego
ocena 4 (db): student potrafi właściwie posługiwać się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, umie dobre wykonywać w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego
ocena 5 (bdb): student potrafi bardzo dobrze posługiwać się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, umie bardzo dobrze wykonywać w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego
Kompetencje (EK 7)
ocena 2 (ndst): student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ocena 3 (dst): student potrafi w ograniczonym stopniu współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ocena 4 (db): student potrafi dobrze współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ocena 5 (bdb): student potrafi bardzo dobrze współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Na ocenę końcową z laboratorium składają się: ocena z zajęć i ocena z kolokwium pisemnego.
Przy ocenie końcowej będzie brane pod uwagę:
1. przygotowanie sprawozdania po każdym zakończonym doświadczeniu (1- 5 pkt. za każde sprawozdanie). Przy oddawaniu sprawozdania z opóźnieniem utrata części punktów
2. ocena z kolokwium (kolokwium pisemne) 0-30 pkt.; 16-18 pkt - 3,0; 19-21pkt. - 3,5; 22-24 pkt. - 4,0; 25-27 pkt. - 4,5; 28-30 pkt. - 5,0
Dopuszczalna jest jedna nieusprawiedliwiona nieobecność
Literatura
Literatura podstawowa:
Różalski A. -Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej cz. 1- teoretyczna - Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2007 r.
Literatura uzupełniająca:
Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R. - Mikrobiologia - krótkie wykłady, PWN, Warszawa 2019
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: