Mikrobiologia WB-BI-24-13
Treści merytoryczne:
Program wykładów:
1. Procaryota i Eucaryota. Budowa komórki bakteryjnej.
2. Występowanie i budowa wirusów.
3. Grzyby – Systematyka, budowa i znaczenie.
4. Wzrost i odżywianie mikroorganizmów.
5. Oddychanie tlenowe, beztlenowe, fermentacja.
6. Bakterie fototroficzne i chemolitotroficzne.
7. Biotechnologia a mikroorganizmy (produkcja kwasu octowego, antybiotyków,
mikotoksyn, witamin, enzymów)
8. Mikroorganizmy a ochrona roślin – biopreparaty i ich znaczenie w ochronie roślin
9. Rola mikroorganizmów w rozkładzie materii organicznej i obiegu pierwiastków w przyrodzie.
10. Zmienność genetyczna mikroorganizmów i jej znaczenie.
11. Współzależności występujące między mikroorganizmami - oddziaływanie bezpośrednie i pośrednie.
12. Wzajemne oddziaływanie pomiędzy środowiskiem a mikroorganizmami (rośliny, zwierzęta, siedlisko, ograniczające czynniki środowiska)
13. Wykorzystanie mikroorganizmów do oczyszczania środowiska (ścieki, zanieczyszczone grunty)
14. Mikrobiologia żywności – zanieczyszczenie surowców i żywności, zagrożenia zdrowotne.
15. Drobnoustroje chorobotwórcze i ich znaczenie w życiu człowieka, profilaktyka chorób.
Program laboratorium:
1. Regulamin ćwiczeń z mikrobiologii. Zapoznanie się z podstawowym szkłem i sprzętem mikrobiologicznym oraz sposobami sterylizacji. Sposoby przygotowywania różnego rodzaju podłoży mikrobiologicznych i metody hodowli mikroorganizmów. Sprzęt optyczny stosowany do obserwacji mikrobiologicznych.
2. Izolowanie mikroorganizmów z różnych środowisk naturalnych (woda, gleba) Metody posiewu na stałe podłoże.
3. Obserwacje mikroskopowe organizmów wyizolowanych w preparatach przyżyciowych. Izolowanie czystych kultur.
4. Morfologia bakterii i metody barwienia (preparaty świeżo przygotowywane i utrwalone).
5. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje komórek i kolonii drożdży oraz pleśni (preparaty przyżyciowe i utrwalone).
6. Wykrywanie właściwości oksydoredukcyjnych i proteolitycznych bakterii. Badanie aktywności bakterii związanych z fermentacją mlekową.
7. Omówienie otrzymanych wyników aktywności enzymatycznej bakterii. Omówienie szybkich metod biochemicznych i serologicznych oznaczania bakterii chorobotwórczych.
8. Wpływ temperatury i wybranych związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów.
9. Wzajemne oddziaływanie pomiędzy mikroorganizmami – typy oddziaływania pośredniego.
10. Oznaczanie wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki metodą krążkową i studzienkową.
11. Ścieki i ich oczyszczanie. Analiza sanitarna wody metodą membranową. Analiza mikroskopowa osadu czynnego z oczyszczalni ścieków.
12. Metody oznaczania ilościowego bakterii i grzybów. Analiza mikrobiologiczna powietrza metodą sedymentacyjną Kocha.
13. Transformacja u bakterii – wysiew transformowanych i kontrolnych bakterii na pożywkę stałą
14. Transformacja u bakterii cd. – omówienie wyników
15. Kolokwium końcowe.
Metody oceny: egzamin pisemny polegający na uzupełnianiu brakującego testu i udzieleniu odpowiedzi na zadane pytania
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się
E-Learning
W cyklu 2020/21_L: E-Learning | W cyklu 2019/20_L: E-Learning z podziałem na grupy |
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekty przedmiotowe z zakresu wiedzy:
Efekt przedmiotowy 1 - student rozumie podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne
Efekt przedmiotowy 2 - student zna podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych
Efekt przedmiotowy 3 - student ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym
Efekt przedmiotowy 4 - student zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Efekty przedmiotowe z zakresu umiejętności:
Efekt przedmiotowy 5 - student posługuje się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium
mikrobiologicznym
Efekt przedmiotowy 6 - student wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego
Kompetencje:
Efekt przedmiotowy 7 - student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Efekty przedmiotowe dla wykładu (EK 1-4), efekty przedmiotowe dla ćwiczeń (EK 5-7)
aktywność studenta nakład pracy studenta w godz.
udział w wykładzie 30
udział w ćwiczeniach 45
przygotowanie do ćwiczeń 5
czas na napisanie sprawozdania 15
przygotowanie do kolokwium 15
przygotowanie do egzaminu 20
SUMA GODZIN 130/30(25) godz. ≈ 4
liczba ECTS:4
Kryteria oceniania
Wiedza (EK 1-2)
ocena 2 (ndst): student nie rozumie podstawowych zjawisk i procesów mikrobiologicznych, ma bardzo ograniczoną wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych,
ocena 3 (dost): student rozumie w ograniczonym stopniu podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne, posiada ograniczoną wiedzę na temat podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych,
ocena 4 (db): student zna w pełni podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne, posiada średnią wiedzę na temat podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych,
ocena 5 (bdb): posiada pełną wiedzę na temat podstawowych zjawisk i procesów mikrobiologicznych, zna w pełni podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych,
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć w laboratorium. Egzamin pisemny będzie połączeniem testu wielokrotnego wyboru, uzupełnianiem brakującego tekstu i odpowiedziami na pytania.
Ocena z egzaminu: 1-50 pkt (26-30 pkt. - 3,0; 31-35 pkt. - 3,5; 36-40 pkt. - 4,0; 41-45 pkt. - 4,5; 46-50 pkt. - 5,0)
Literatura
Literatura podstawowa:
Błaszczyk M.K. - Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa 2019
Kunicki-Goldfinger W.J.H. - Życie bakteriii, PWN, Warszawa 2007
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. - Mikrobiologia techniczna t. 1 i 2, PWN, Warszawa 2019
Salyers A.A., Whitt D.D. - Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko, PWN, Warszawa 2012
Schlegel H.G. - Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2008
Baj J., Markiewicz Z. red. - Biologia molekularna bakterii, PWN, Warszawa 2012
Literatura uzupełniająca:
Alberts B., Bray D., Hopkin K., Johnson A., Lewis J., Raff M., Roberts K., Walter P. – Podstawy biologii komórki t. 2 - PWN, Warszawa 2016 r.
Błaszczyk M.K. - Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa 2009
Klimiuk E., Łebkowska M. - Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa 2008
Ratledge C., Kristiansen B. - Podstawy biotechnologiii, PWN, Warszawa 2019
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: