Innowacje i innowacyjność w organizacjach UKSW-P-MBA-IIO
Przedstawienie istoty i znaczenie innowacji i innowacyjności w organizacjach. Wskazać możliwości poszukiwania innowacji jakie mogą być stosowane w organizacjach. Przedstawić podstawowe problemy związane z wprowadzaniem innowacji w organizacji
1. Innowacja i innowacyjność - istota, geneza i charakterystyka
2. Znaczenie i rola innowacji i innowacyjności w gospodarce XXI wieku
3. Identyfikacja innowacji zgodnie z klasyfikacja Oslo Manual
4. Innowacje produktowe wg Oslo Manual
5. Innowacje procesowa wg Oslo Manual
6. Identyfikacja potrzeb i rozwój innowacji procesowych w organizacji
7. Bariery i ograniczenia związane z wprowadzaniem innowacji procesowych
8. Innowacje marketingowe wg Oslo Manual
9. Określanie technicznej gotowości rozwoju produktu - TRL. Identyfikacja i możliwość wykorzystania w praktyce gospodarczej
10. Bariery i ograniczenia związane z wprowadzaniem innowacji w organizacji.
W cyklu 2024/25_L:
Przedstawienie istoty i znaczenie innowacji i innowacyjności w organizacjach. Wskazać możliwości poszukiwania innowacji jakie mogą być stosowane w organizacjach. Przedstawić podstawowe problemy związane z wprowadzaniem innowacji w organizacji 1. Innowacja i innowacyjność - istota, geneza i charakterystyka |
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych
Opis nakładu pracy studenta w ECTS
Poziom przedmiotu
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się
Typ przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
MBA_MIN_4:
• P7Z_WO,
• P7Z_UN,
• P7Z_KO
MBA_PARI_1, MBA_PARI_2, MBA_PARI_3, MBA_PARI_4:
• P7Z_WT,
• P7Z_UO,
• P7Z_KW,
• P7Z_KP
MBA_AK_3:
• P7Z_WZ,
• P7Z_UN,
• P7Z_KW,
• P7Z_KO
Kryteria oceniania
Kryteria oceny:
1. na ocenę 2 (ndst): student nie umie podstawowych pojęć z zakresu
innowacji i innowacyjności w przedsiębiorstwie [mniej niż 50% z wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu]
2. na ocenę 3 (dst): student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu innowacji i innowacyjności w przedsiębiorstwie [od 50%do 60% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu - ocena dostateczna - 3.0; od 60% do 70% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu ocena dostateczny plus - 3,5]]
3. na ocenę 4 (db.): student zna, rozumie i potrafi zastosować pojęcia związane z identyfikacją i rozwojem innowacji w organizacji oraz zna i rozumie stopnie gotowości technologicznej TRL [ od 70%do 80% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu - ocena dobra - 4.0; od 81% do 90% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu ocena dobry plus - 4,5]
4. na ocenę 5 (bdb.): student potrafi efektywnie prezentować, analizować oraz, dyskutować na temat kwestii związanych z rozwojem innowacji, określeniem koniecznych działań B+R+I oraz identyfikacją potencjalnych źródeł finansowania innowacji w organizacji.[ od 91%do 100% wiedzy koniecznej do zaliczenia przedmiotu - ocena bardzo dobra - 5.0;]
Sposób zaliczenia:
Praca pisemna na zadany temat podczas zajęć wykonywana w zespole roboczym (max do 5-ciu osób)
Literatura
1. Oslo Manual 2018- Zalecenia dotyczące pozyskiwania, prezentowania i wykorzystywania danych z zakresu innowacji, Wydanie 4, OECD/Eurostat;
Przekład na język polski: © Główny Urząd Statystyczny, Polska, 2020
podrecznik_oslo_2018 dostępny w wersji elektronicznej na stronie stat.gov.pl
2. Mikroekonomia gospodarki rynkowej. Ujęcie instytucjonalne; Stachowiak Z, Stachowiak B, Wydawnictwo UKSW, 2023
3. Zarządzanie Innowacjami, Knosal R., Boratyńska-Sala A., Jurczyk-Bunkowska M., Moczała A. PWE, Warszawa 2014
4. The Theory o f Economic Development, Schumpeter J. A., New York, Oxford University Press., 1961/1912
5. Business Cycles, Schumpeter J. A., McGraw Hill, New York, London, 1939
6. Enhancing EU policy through complexity metrics a new lens for research and innovation, Benoit F, Diodato D., Di Girolamo V, Ravet J., European Commission, Directorate-General for Research and Innovation, Bruksela 2025
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: